IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разпродажби в обедните часове потопиха индексите

Варантите на Енемона се повишиха с 2,2%, докато обикновените акции на дружеството спаднаха с 5,6%, а привилегированите - с 8,5%

15:22 | 01.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Разпродажби в обедните часове потопиха индексите

В днешната търговска сесия на БФБ водещият индекс SOFIX загуби 2% до 374,19 пункта и от началото на седмицата вече губи 2,1%.

Широкият BG40 се понижи с 1,1% до 107,51 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 1,5% до 291,11 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, се повиши минимално с 0,2% до 39,74 пункта.

„Разпродажби в обедните часове на сесията потопиха дълбоко индексите днес. Само имотният BGREIT запази зелената територия. Не намирам нищо неестествено в поведението на пазара“, заяви за Investor.bg Олга Йорданова*, фонд мениджър в УД Ултима Капитал Мениджмънт.

„На фона на корекцията на чуждите пазари, БФБ показва за момента адекватна посока. Дано тази корелация продължи и след излизането на външните пазари от корекция. За съжаление, да се разчита на подобно поведение от БФБ е по-скоро илюзия, отколкото закономерност – това нееднократно бе наблюдавано в последната година“, обясни тя.

„В условията на настоящия пазар не намирам причина отделни икономически събития, новини или някакви отчети да повлияят трайно на оформения тренд. „Завой” в настоящата посоката на SOFIX очаквам в диапазона от 330 до 340 пункта. Вероятно такъв ще е провокиран в голяма степен от естествения ход на глобалните пазари“, завърши Йорданова.

Борсата отчете общ оборот от 4,7 млн. лв., като над три четвърти от него се дължеше на единични сделки с големи пакети акции на Велграф Асет Мениджмънт и Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ. Сделките бяха за съответно 3 млн. лв. и 559 хил. лв., като цените останаха без промяна.

От останалите дружества при четири емисии търговията надвиши 100 хил. лв.: ПИБ (-1,9%) – 197 хил. лв., Софарма (-2,3%) – 185 хил. лв., Химимпорт (-2,7%) – 135 хил. лв., и ЦКБ (-0,8%) – 100 хил. лв.

Ако не броим търговията с Велграф и Болкан енд Сий Пропъртис, на пазарите на акции и АДСИЦ се сключиха сделки за 1,1 млн. лв. Търговия с облигации нямаше, а тази с компенсаторни инструменти бе за 18 хил. лв. 

На пазарите на акции и АДСИЦ имаше сделки с книжата на 63 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 17/36, като при 10 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Софарма Трейдинг (+1,4%), а с най-голям спад са книжата на БАКБ (-6,3%).

Прави впечатление, че варантите на Енемона се повишиха с 2,2% до 0,8 лв. за брой, докато обикновените акции на дружеството спаднаха с 5,6%, а привилегированите - с 8,5%. 

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 18% от оборота на пазарите на акции и АДСИЦ.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
KARA
преди 14 години
Къде госпожата ще прави хороскопи ? Присъединявам се към мението,че именно в това е таланта й !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
unseen
преди 14 години
просто без думи , гигант на мисълта , великолепен анализ на търговията препоръчвам госпожата на всеки ,който е решил да си направи хороскоп.дълбоко съм убеден и вярвам ,че има достатъчно време и потенциал за тази дейност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още