IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фотоволтаичните инсталации по покривите почти ще се удвоят в света до 2025 г.

Растежът ще продължи наблюдаваната в момента възходяща тенденция по отношение на пазара на слънчеви мощности, изградени на покривите

14:01 | 25.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Слънчевите фотоволтаични инсталации по покривите ще се увеличават през следващите три години, като общият им капацитет ще достигне 94,7 гигавата до 2025 г., показва анализ на Rystad Energy, публикуван на сайта на консултантската компания.

Растежът ще продължи наблюдаваната в момента възходяща тенденция по отношение на пазара на слънчеви мощности, изградени на покривите, след относително бавните темпове от 2010 до 2016 година, предава БТА.

Rystad Energy е независима компания за енергийни изследвания и бизнес проучвания със седалище в Осло, Норвегия. 

Покривните инсталации рязко се увеличиха - с 64 процента - за пет години, като общата им мощност се повиши от 36 гигавата през 2017 г. до 59 гигавата през 2021 г. и сега представляват 30 на сто от общия капацитет за производство на слънчева енергия в света, посочват анализаторите.

Ръстът се дължи главно на все по-голямото приемане на фотоволтаиците в Китай, където покривните инсталации се увеличиха от 19,4 гигавата през 2017 г. до 27,3 гигавата през 2021 г. Преди 2017 г. покривната слънчева енергия почти не съществуваше в Китай, където инсталираните мощности бяха само 4 гигавата през 2016 г.

Увеличаването на капацитета на покривните инсталации се дължи главно на стимулите и политиките, въведени от много страни за насърчаване на приемането на тези технологии, особено на преференциалните тарифи (FiTs), които гарантират цена над пазарната за производителите, обясняват от Rystad Energy.

Доминиращи страни при жилищните соларни системи са Австралия, САЩ и Великобритания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
На ЕС ниво вече има извъредно събитие- руската война в Украйна и желанието на ЕС да се освободи от руската енергийна зависимост, та самият ЕС вече горещо препоръчва на своите държави- членки този вид източник на енергия. Бюрокрацията доста клекна и оттук нататък нещата се отпушиха... Да не мислите, че само в България е тази енергийна пета колона, заедно с натиска на газпром...Има я във всички държави от ЕС, но у нас беше най- голямата преса и натиск....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
Дано ситуацията доведе до облекчени процедури по разрешения и регистрации на фотоволтайци! В момента бюрокрацията отказва/съботира всички желаещи ненаши хора. А потенциала на покривите в градовете и селата е огромен! Но в БГ енергиината "коза ностра" няма да позволи, до като не ни принудят от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още