IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще промени ли военната инвазия в Украйна ядрената енергетика?

САЩ имат амбицията да си върнат мястото в този сектор, залагайки на нови технологии като малките модулни реактори

19:28 | 06.03.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Строителство на ядрена централа. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Строителство на ядрена централа. Снимка: Архив Ройтерс

Руската инвазия в Украйна показа още една заплаха за ядрената енергетика, която не сме виждали до този момент. Нападенията, извършени срещу Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, ще предизвикат нова вълна на страхове, особено сред хората, които смятат ядрените централи за оръжие и ги свързват с опасност за здравето, пише CNBC.

Действително за първи път в света се извършва подобно нападение над ядрена електроцентрала. В емоционално изявление украинският президент Володимир Зеленски коментира, че това е "ядрен терор". Повечето блокове са конструирани да издържат директно попадение на самолет, но конструкторите не са обмисляли досега защита от ракетен обстрел.

Днес Русия и Китай са световните сили, които доминират в ядрената енергетика, посочва CNBC. В момента в света работят 440 ядрени реактора в повече от 30 държави. 55 нови реактора се изграждат в момента, като 19 от тях са в Китай и само два в САЩ.

Така китайският ядрен енергиен сектор е най-бързоразвиващият се в световен мащаб. В момента в страната се повтаря ситуацията, наблюдавана в САЩ и Франция през 70-те  и 80-те години на миналия век. Част от мотивацията за Пекин са растящите нужди от енергия  и увеличаващата се средна класа.

Русия има своето устойчиво място в ядрената енергетика, като в момента три нови реактора се изграждат на територията на страната. Броят им е по-малък от този в Китай, но страната е водещ износител на ядрени технологии в световен мащаб - реакторите от типа ВВЕР са изградени в множество страни по света, включително и в България.

На фона на растящите сили на Китай и Русия, САЩ губи почвата в сектора. В страната ядрената енергия загуби добрия си образ след няколко големи ядрени инцидента - в Пенсилвания през 1979 година, в Чернобил през 1986 година и във Фукушима през 2011 година.

Сега климатичните промени и войната в Украйна обаче могат да променят много неща. Американският президент Джо Байдън подписа закон, който предвижда създаването на програма на стойност 6 млрд. долара за модернизирането на съществуващите в страната ядрени реактори.

САЩ ще могат да си върнат загубеното в ядрената енергетика. Атаката срещу Запорожката АЕЦ ще окаже натиск срещу репутацията на Русия и много руски компании ще бъдат под санкции. В същото време Китай отказа да гласува резолюция на МААЕ  за предотвратяване на атаки срещу ядрени централи, което също е в ущърб на ядрените ѝ амбиции.

Ядрените централи са скъпи и трудни за изграждане, но САЩ има амбициите да създаде следващото поколение реактори и да бъде фактор в ядрената енергетика. Една от нишите, в която страната може да пробие са малките модулни реактори. Технологията не е съвсем нова - тя съществува още от 50-те години на миналия век, но в последно време тя претърпява ренесанс, пише CNBC.

Тези реактори могат да бъдат изграждани със стандартно оборудване, което да ускори процеса и да намали цената. Проблемът на тази технология обаче е горивото - стандартните реактори използват обогатен до 5% чистота уран. При малките реактори използваният уран е обогатен до 19%, а според квалификацията на МААЕ обогатен до 20% чистота уран е ядрено оръжие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Украински десантчици подпалили секретно документи, доказващи разработката на ядрено оръжие в АЕЦ Запорожие??? Ама наистина сте толкова *** копейнишките ***, че нямам думи! Първо, АЕЦ Запорожие е собственост и беше под контрола на Украинската държава, тоест, няма нужда военни да влизат в собствения и обект. Второ, какви десантчици бе, opките им бомбардираха с ракети летищата още първия ден от инвазията! И трето, ти наиарина ли си чак тоолкова тъъъп, че си мислиш, че някой ще пали документи ще предизвиква пожар в соствения си АЕЦ?? Ей, копейнишки тpoл, регистриран преди няколко дни, ти се живото доказателство, че за да си про-пyттювец, задължително условие е да си безмoзъчен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Ти си останал много назад, даже Китай има такъв реактор в експлоатацция от няколко месеца. Вслучай че се окаже удачен(аз поне не се съмнявам), започва серийно производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Та такива ти ми работи, регистрираш се на 04.03.2022(като теб) и започваш пропагандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
В Украйна руснаците нападат АЕЦ. Кои АЕЦ? Ами АЕЦ "Чернобил", който е с графитен забавител и става идеално за генериране на оръжеен плутоний. АЕЦ "Запорожие", където при нападението пламна учебният корпус, защото там украински десантчици са подпалили куп секретни документи. При нападенията са открити множество секретни документи, свидетелствуващи за разработката на ядрено оръжие. Днес публикуваха някои документи в тази връзка. А също и секретни документи за дейността на биолабораториите. Та такива ми ти работи. Това, разбира се, са путински фейкове. То друго не е и възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Познанията са ти като на индианец. Я дай новата опорка, копейник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
Разсъждаваме заедно: 1.Технологията съществува от 50те год. на миналия век. 2.САЩ ще правят следващо поколение реактори по технология от миналото хилядолетие. 3.При малките реактори обоготяването е като в атомна бомба. 4.САЩ ще строят малки стационарни атомни бомби, намиращи се под техен контрол. 5.Кои ще са първите щастливци, където САЩ ще си тестват тази нова технология?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
САЩ имат амбицията да си върнат мястото в този сектор, залагайки на нови технологии като малките модулни реактори == Аллах акбар! Това кой го помни? Ссиганите у Украйна цял подбит танк гепиха :) Колку джулязу брат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още