IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мехмед Юмер: Турция ще се опита да бъде балансьор във войната

През 2016 г. страната направи завой към Москва, но ако не си даде сметка, че е натовски съюзник, това ще ѝ излезе много скъпо, твърди журналистът

20:55 | 28.02.22 г.
Мехмед Юмер: Турция ще се опита да бъде балансьор във войната

Турция ще се опита да води политика на баланс между НАТО, Украйна и Русия заради енергийната си зависимост от Москва и сериозния ефект върху икономиката ѝ, ако се присъедини към западните санкции. И Европа, и президентът Реджеп Таийп Ердоган разбират, че страната трябва да действа с прагматизъм по отношение на Кремъл. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgarua журналистът Мехмед Юмер.

"Вътрешната криза се удържа за момента, но икономиката прегрява и няма как да не бъде повлияна от войната. Ердоган ще я използва като аргумент - ние не сме виновни, има война, това ще ни направи по-бедни", каза гостът. 

Една голяма част от турското общество наистина обеднява в момента в резултат на икономическата криза, започнала преди войната в Украйна, и анализаторите нямат оптимистични прогнози, каза Юмер.

След опита за преврат през 2016 г. Турция направи завой към Москва, но ако не си даде сметка, че е натовски съюзник, това ще ѝ излезе много скъпо, смята журналистът. Страната закупи руски ракетни установки С-400 въпреки протестите на САЩ и НАТО, като също така доставя дронове на Украйна, които в момента унищожават руска военна техника, което няма как да не дразни Русия, допълни той.

"След 2016 г. бяха направени много чистки в турската армия - бяха освободени доста пронатовски генерали и се внедри едно проевразийско крило. Това доведе и до този уклон към Русия, но Турция има "историческа болка" в отношенията си още с Руската империя", каза Мехмед Юмер.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още