IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на световната търговия вероятно ще се забави през 2022 г.

Според нов доклад на агенция на ООН международната търговия е нараснала с 25% през 2021 г. спрямо 2020 г. и с 13% спрямо предпандемичната 2019 г.

09:14 | 17.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Световната търговия на стоки и услуги вероятно ще се забави тази година спрямо бързия темп през 2021 г., тъй като инфлационният натиск в САЩ и нестабилността при недвижимите имоти в Китай отслабват перспективите за растеж в двете най-големи икономики в света, съобщава Bloomberg.

Това са част от заключенията в доклад, представен в четвъртък от Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). Според доклада международната търговия е приключила миналата година стабилно, постигайки годишен рекорд от 28,5 трлн. долара. Данните показват скок от 25% спрямо 2020 г. и с 13% спрямо 2019 г.

Предпочитанията от времето на пандемията към стоки за дома вместо пътувания и отдих са били очевидни, тъй като търговията със стоки се е повишила с 27% спрямо предишната година, докато при услугите ръстът е бил 17%, заяви базираната в Женева агенция.

„Положителната тенденция за международната търговия през 2021 г. до голяма степен се дължи на ръста при цените на суровините, отслабването на пандемичните ограничения и силното възстановяване на търсенето заради пакетите от икономически стимули“, се казва в доклада на UNCTAD. “Тъй като тези тенденции вероятно ще отслабнат, очаква се тенденциите в международната търговия да се нормализират през 2022 г.“.

Причините включват „трайната инфлация“ в САЩ и „опасенията, свързани с имотния сектор в Китай“, посочва докладът. Рекордните нива на световно кредитиране също налагат риск, тъй като „опасенията около устойчивостта на дълга вероятно ще се засилят през следващите тримесечия заради нарастващия инфлационен натиск“, се казва още в доклада.

Стабилният растеж на търговията през 2021 г. е донесъл и една не толкова положителна тенденция - по-големи дисбаланси. Търговският дефицит на САЩ при стоките се е разширил до 5,2% от световната търговия на стоки спрямо 4,3% преди пандемията, а излишъкът на Китай се е разширил до 4,5% спрямо 3,5%, твърди още докладът. В същото време излишъкът на Европейския съюз се е свил от 1,2% до 0,4% от световната търговия.

 

 

Що се отнася до отделните сектори, с изключение на транспортното оборудване, всички икономически сектори бележат значително увеличение на стойността на годишна база през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Високите цени на горивата стоят зад силното увеличение на стойността на търговията в енергийния сектор – спрямо същото тримесечие на 2020 г. ръстът е от 97%, а на 2019 г. - 39%.

Търговският растеж е над средния и при металите и химикалите. В резултат на световния недостиг на полупроводници търговският растеж на комуникационно оборудване, моторни превозни средства и инструменти с висока степен на точност е бил слаб през последните три месеца на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още