IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите ще изплатят рекордни дивиденти тази година заради възстановяването

Миннодобивните фирми водят при изплащането на дивиденти, стимулирани от скока на цените на суровините

13:38 | 19.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Глобалните корпоративни дивиденти се очаква да достигнат рекордно високо ниво тази година, тъй като възстановяването на бизнес активността и нарастването на потребителското търсене увеличават печалбите за повечето сектори, които бяха засегнати от пандемията през миналата година.

Ройтерс анализира данни на Refinitiv за 3394 глобални компании с пазарна капитализация от поне 1 млрд. долара. Общите изплащания към акционерите се оценяват на 1,37 трлн. долара през 2021 г., посочва агенцията.

Дивидентите спаднаха миналата година заради пандемията от COVID-19, като регулаторните ограничения и правителственият натиск за ограничаване на плащанията натежаха.

„Силният ръст на изплащането на дивиденти от глобалните компании отразява рязкото възстановяване на печалбите след причинената от пандемията слабост. Изплащането на дивиденти се нормализира заедно със стабилността на икономиката и корпоративното доверие“, казва Джефри Дейли, старши портфолио мениджър в BNP Paribas Управление на активи.

„Капиталовите пазари са достъпни и корпоративните баланси са здрави, което допълнително засилва способността на фирмите да увеличават дивидентите“, допълва той.

Данните показват, че изплащанията на европейските компании през 2021 г. се оценяват на 252,4 млрд. долара, което е ръст от 25% спрямо миналата година. Очаква се дивидентите в САЩ да нараснат до 562,3 млрд. долара, което е увеличение от 8,6%.

Миннодобивните фирми водят при изплащането на дивиденти, стимулирани от скока на цените на суровините тази година, според данните.

Финансовият сектор също се очаква да осигури по-високи дивиденти, тъй като глобалните централни банки, като Федералния резерв и Европейската централна банка, облекчиха ограниченията си за дивиденти и обратни изкупувания, които наложиха пред миналата година заради пандемията.

В световен мащаб 90% от компаниите или повишават дивидентите си, или ги задържат стабилни, показват данните.

Статистиката сочи, че глобалните компании са предоставили рекордните 403,5 млрд. долара през третото тримесечие, което е с 22% повече спрямо същия период на миналата година. Същевременно дивидентната доходност на индекса MSCI World е 1,72, по-ниска от средната за 10 години.

„Въпросът, който инвеститорите винаги трябва да обмислят, е дали тези перспективи са правилно оценявани в цените на акциите“, казва Джонатан Спред, старши портфолио мениджър глобални акции в Mondrian Investment Partners.

„Вярваме, че Япония има най-добрата комбинация от бъдещ растеж на дивиденти и текуща доходност, подкрепена от силата на японските корпоративни баланси“, допълва той.

От големите държави компаниите от Обединеното кралство предлагат 12-месечна доходност от дивиденти от 3,4% в сравнение с 2,2% на японските фирми и 1,3% на компаниите в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още