IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са скрили въздушни удари в Сирия, избили множество цивилни

Според юрист ударът може да се определи като възможно военно престъпление, което изисква разследване, но докладите са протакани и потулени

12:04 | 14.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Според бившият офицер в доклада се твърди, че всички удари са законни.

Генералният инспектор отказва да публикува доклада или да обсъжда констатациите му.

Персоналът в оперативния център в Катар, който ръководи въздушната война, също е загрижен за ударите на оперативната група. Адвокатите от Военновъздушните сили са водели електронна таблица, за да записват оправданията за самозащита, използвани от оперативната група за нанасяне на удари, след което са ги сравнявали със записи от дронове и други доказателства, според друг офицер, който е гледал данните. Доказателствата изглежда показват, че оперативната група добавя подробности, които законово биха оправдали осъществяването на удар, като например, че е забелязано оръжие, дори когато тези подробности не се виждат в кадрите.

Лагерът в Багуз е последната позиция на „Ислямска държава“, където бойци са се клели да се бият до смърт. Повече от месец те са хванати в капан насред изгорели ниви. Сред импровизирани палатки, пробити от куршуми превозни средства и ръчно изкопани бункери е имало множество жени и деца. Някои са били там по собствено желание, а други – не. Коалицията е обсадила лагера с надеждата да умори бойците от глад. За шест седмици 29 000 души, повечето жени и деца, се предават. На 18 март кадри от дронове показват, че в лагера има голям брой хора, заподозрени, че са бойци, и техните семейства.

Коалиционните дронове са наблюдавали лагера 24 часа в денонощието в продължение на седмици, т.е. военните са знаели всеки сантиметър от него, вкл. са познавали движението на групи жени и деца, които са се събирали да ядат, да се молят и да спят близо до стръмен речен бряг, който им е осигурявал прикритие.

Сутринта на 18 март – денят на удара, бойци на „Ислямска държава“ започват контраофанзива преди разсъмване, според Централното командване, което ръководи Оперативната група 9. Командването казва, че стотици бойци са започнали да стрелят с пушки и гранатомети и да изпращат напред бойци със самоубийствени жилетки. Последвали са въздушни удари от страна на коалицията, която е използвала всички ракети на своите дронове. В района е оставен само един американски дрон, контролиран от оперативната група, и то невъоръжен.

Около 10 часа сутринта местните сирийски сили съобщават, че са под обстрел и има опасност да бъдат превзети. Те са призовали за въздушен удар, съобщава Централното командване. Дронът на оперативната група проследява група бойци, докато си проправя път през лагера към района, където жените и децата са се приютили.

Офицер от 5-та група специални сили в оперативната група е прегледал кадрите от дрона и не е видял цивилни, казва служител на оперативната група. Дронът, на който е разчитал, е имал само камера със стандартна разделителна способност. Според Централното командване в района не е имало дронове с висока разделителна способност, които биха могли да получат по-добра видимост на целта.

Служителят на специалните части е дал заповед за стрелба. Тъй като не са останали прецизни ракети, наземният командир е поискал бомби. В дневника на ударите тези са класифицирани като самозащита.

Само че групата е имала дрон с висока разделителна способност, но не го е използвала. Той е предавал кадри от същата нива към оперативния център в Катар. Тъй като оперативната група работи при високо ниво на секретност, хората в Катар, които са гледали дрона с висока разделителна способност, не са знаели, че оперативната група е на път да нанесе удар. Централното командване казва, че оперативната група не е знаела, че има по-качествен дрон на разположение.

Дронът с висока разделителна способност е записал много различна сцена от описаната от Централното командване миналата седмица, казват трима души, гледали кадрите. В него двама или трима мъже - не 16, се скитат близо до тълпата жени и деца. Те имат пушки, но не изглежда, че маневрират, ангажират коалиционните сили или действат по начин, който изглежда да оправдае удар за самозащита с бомби. Дневник на чата, използван от анализаторите, които са гледали кадрите, отбелязва присъствието на жени, деца и мъж с пистолет, но не споменава активна битка, казват двама души, които са гледали дневника.

Екипът на Visual Investigations на The Times прегледа стотици снимки, видеоклипове и сателитни изображения на лагера на Ислямска държава в Багуз. Отчетената точка на удар се намира между два акведукта, които екипът използва като референтни елементи, за да определи местоположението.

Това, което не е спорно, е, че момент след като оперативната група свиква удара, атакуващ самолет F-15E пуска бомба на мястото. Пет минути по-късно, когато наземните сили виждат хора да бягат от мястото на взрива, F-15E хвърля още две бомби върху оцелелите. Цялата атака се случва за 12 минути.

Сирийският видеооператор Гихад Дарвиш е заснел въздушни удари в района, отговарящи на това описание, докато снима от скалиста местност над лагера. Кадрите показват, че сухопътните войски може да не са успели да видят групата цивилни.

Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
САЩ са скрили въздушни удари в Сирия, избили множество цивилни > Само в Сирия !!!!!!!!!!!!!!????????????????!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
хвърлянето на камъни в американската градина от инвестора/блумбърг винаги ме е държало нащрек ...не , че много ми е симпатична държавата САЩ , но опитите за дискредитирането на държавността по целия свят / с най добри намерения и от човеколюбие , естествено/ , определено не ми харесва никак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
v_tin
преди 2 години
За да си вземе дипломата за пилот всеки един кандидат трябва да избомби болница, детски дом, сватба или погребение. Е в краен случай може някоя телевизия или поне посолство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още