IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са скрили въздушни удари в Сирия, избили множество цивилни

Според юрист ударът може да се определи като възможно военно престъпление, което изисква разследване, но докладите са протакани и потулени

12:04 | 14.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В минутите след удара разтревожен офицер от разузнаването на ВВС в оперативния център е извикал адвокат от ВВС, отговарящ за определянето на законността на въздушните удари. Адвокатът е наредил на ескадрилата F-15E и екипажът на дрона да запазят всички видеозаписи и други доказателства, според документи, получени от медията. Според юристът това е възможно нарушение на закона за въоръжения конфликт - военно престъпление, и разпоредбите изискват задълбочено, независимо разследване.

Само че задълбочено, независимо разследване така и не се случи.

Тази седмица, след като The New York Times изпрати своите констатации до Централното командване на САЩ, което наблюдава въздушната война в Сирия, командването признава ударът за първи път, като заявява, че убитите са 80 души. Според командването обаче ударът е оправдан, защото са убити 16 бойци и четирима цивилни. Що се отнася до останалите 60 убити, в изявлението се казва, че не е ясно дали те са цивилни, отчасти защото жените и децата в Ислямска държава понякога воюват с оръжие.

Единствената оценка, направена непосредствено след удара, е извършена от същото наземно звено, което е наредило удара. То определя, че бомбардировката е законна, тъй като е убила само малък брой цивилни, докато е насочена към бойци на „Ислямска държава“ в опит да се защитят коалиционните сили, казва още командването. Следователно не е било оправдано официално уведомяване за военно престъпление, наказателно разследване или дисциплинарни действия, а другите смъртни случаи са случайни, заключават от органа.

Адвокатът от ВВС подполковник Дийн У. Корсак вярва обаче, че е бил свидетел на възможни военни престъпления и многократно е притискал ръководството си и криминалните следователи на ВВС да действат. Когато те не са го направили, той сигнализира независимия генерален инспектор на Министерството на отбраната. Две години след удара, след като вижда, че агенцията за наблюдение няма да предприеме действия, той изпраща имейл до комисията по въоръжените сили на Сената, като каза на служителите ѝ, че разполага със строго секретни материали за обсъждане. Той изразява опасения, че се излага в риск военно отмъщение за изпращането им.

САЩ представят въздушната война срещу „Ислямска държава“ като най-точната и хуманна бомбардировка в своята история. Военните казват, че всеки доклад за цивилни жертви е бил разследван и констатациите са докладвани публично, като е създаден „модел на отчетност“, по техни думи.

Ударите в Багуз обаче казват нещо съвсем друго. Подробностите предполагат, че докато военните са въвели строги правила за защита на цивилните, оперативната група за специални операции многократно е използвала други правила, за да ги заобиколи. Военните екипи, които преброяват жертвите, рядко са имали време, ресурси или стимул да свършат точна работа. Войските освен това рядко се сблъскват с последствия, когато причиняват смърт на цивилни.

Дори в извънредния случай в Багуз - който би се наредил на трето място в най-тежките случаи на цивилни жертви на военните операции в Сирия, ако бъдат признати 64 цивилни смъртни случая, разпоредбите за докладване и разследване на потенциалното престъпление не са спазени и никой не е подведен под отговорност, констатира медията.

Военните наскоро признаха, че при неуспешен удар в Кабул, Афганистан, през август са загинали 10 цивилни, вкл. 7 деца. Този вид публична сметка е необичайна, твърдят наблюдатели. По-често смъртните случаи на цивилни се подценяват дори в секретни доклади.

Цели в Сирия и Ирак са поразени с близо 1000 удара през 2019 г., като са използвани 4729 бомби и ракети. Официалният военен брой на загиналите цивилни за цялата година е само 22, а ударите от 18 март не са никъде в списъка.

„Ислямска държава“ контролираше район от Сирия и Ирак с размерите на щата Тенеси. Флот от коалиционни дронове, реактивни самолети, атакуващи хеликоптери и тежки бомбардировачи удариха вражески позиции с около 35 000 удара за период от 5 години, като проправя пътя на местните кюрдски и арабски милиции да си възвърнат територии.

В края на тежката битка въздушни удари задържат последните бойци на „Ислямска държава“ на земеделска земя срещу река Ефрат близо до Багуз. Коалиционните въздушни сили принудиха хиляди да се предадат. На земята оперативна група 9 координира офанзиви и въздушни удари. Частта включва войници от 5-та група специални сили и елитния командос на армията Delta Force, казват служители.

Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
САЩ са скрили въздушни удари в Сирия, избили множество цивилни > Само в Сирия !!!!!!!!!!!!!!????????????????!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
хвърлянето на камъни в американската градина от инвестора/блумбърг винаги ме е държало нащрек ...не , че много ми е симпатична държавата САЩ , но опитите за дискредитирането на държавността по целия свят / с най добри намерения и от човеколюбие , естествено/ , определено не ми харесва никак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
v_tin
преди 2 години
За да си вземе дипломата за пилот всеки един кандидат трябва да избомби болница, детски дом, сватба или погребение. Е в краен случай може някоя телевизия или поне посолство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още