IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко притеснителен е афганистанският клон на "Ислямска държава"?

Той възникна преди шест години и бързо се превърна в голяма терористична заплаха в глобален мащаб

21:33 | 30.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Кое прави групировката водеща заплаха?

Талибаните ограничават своята борба в пределите на Афганистан, докато групировката "Ислямска държава в Афганистан и Пакистан" споделя призива на "Ислямска държава" за световен джихад срещу немюсюлманите.

Центърът за международни и стратегически изследвания е преброил десетки нападения, извършени от бойци на "Ислямска държава" срещу цивилни в Афганистан и Пакистан, включително представляващите малцинство мюсюлмани шиити, както и стотици сблъсъци с афганистанските, пакистанските и предвожданите от САЩ коалиционни сили от януари 2017 г. Макар че групировката досега не е извършила нападения срещу територията на САЩ, американското правителство смята, че тя е хронична заплаха за САЩ и интересите на съюзниците в Южна и Централна Азия.

Какви са отношенията на групировката с талибаните?

Те са врагове. Макар служители от разузнаването да смятат, че сред талибаните са се промъкнали бойци на Ал Каида, талибаните водят големи, съгласувани настъпления срещу групировката "Ислямска държава" в Афганистан. Талибанските бунтовници от време на време са обединявали сили както с войските на САЩ, така и с подкрепяните от САЩ афганистански правителствени войски, за да изгонят "Ислямска държава" от райони в Североизточен Афганистан.

Служител на американското министерство на отбраната, съгласил се да говори пред Асошиейтед прес, при условие че не се разкрива името му, тъй като работи под прикритие, коментира по-рано, че правителството на Тръмп се е заело да урежда през 2020 г. своята сделка с талибаните за изтегляне, отчасти надявайки се да обедини сили с тях срещу клона на "Ислямска държава". Правителството е разглеждало групировката като реална заплаха за територията на САЩ.

Какъв е рискът сега?

Дори когато САЩ имаха бойни сили, авиация и военни дронове, разположени на място в Афганистан, за да наблюдават и нанасят удари срещу "Ислямска държава", бойците на "Ислямска държава" бяха в състояние да продължават нападенията, въпреки че понасяха хиляди жертви, отбелязват Амира Джадун и Андрю Майнс в доклад за Центъра за борба с тероризма към военната академия "West Point".

Изтеглянето лишава САЩ от капацитета им да нанасят удари на място в Афганистан, а също така заплашва да отслаби възможностите им да проследяват "Ислямска държава" и плановете ѝ за нападения. Служители от правителството на Байдън казват, че групировката "Ислямска държава" е само една от многото терористични заплахи, с които имат работа в световен план. Те настояват, че могат да се справят с нея с т.нар. военни и разузнавателни средства "отвъд хоризонта", базирани в държави от Залива, на самолетоносачи или други по-далечни места.

Един от най-големите страхове на САЩ от изтеглянето на бойните им сили след две десетилетия е, че при управлението на талибаните Афганистан може отново да се превърне в притегателен център и база за екстремисти, замислящи нападения срещу Запада.

Както каза американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан по CNN миналия уикенд, това е заплахата, върху която "сме съсредоточени, с всички инструменти от нашия арсенал".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още