IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран твърди, че убийството на ядрения физик Фахризаде е осъществено с изкуствен интелект

Това разкрива пропуски в сигурността, които предполагат, че Техеран е уязвим и за други атаки

21:22 | 07.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Убийството на водещия ирански ядрен физик Мохсен Фахризаде е извършено дистанционно с изкуствен интелект и картечница, снабдена с „интелигентна система, контролирана от сателит“, предава агенцията Тасним, като цитира висш ирански командир, предава Ройтерс.

Иран обвини Израел за убийството на Фахризаде, който се считаше от западните разузнавателни служби като ръководител на иранската ядрена програма за развитие на ядрени оръжия. Техеран отдавна отрича всякаква такава амбиция.

Израел нито потвърди, нито отрече отговорността за убийството. В миналото Тел Авив обаче призна, че провежда тайни операции за събиране на разузнавателна информация срещу ядрената програма на своя враг.

Ислямската република даде противоречиви подробности за смъртта на Фахризаде. „Не е имало терористи… Мъченик Фахризаде е шофирал, когато оръжие с усъвършенствана камера го е взело на мушка“, коментирал е Али Фадави, заместник-командир на Иранската революционна гвардия. „Автоматът е бил поставен на пикап и е контролиран от сателит“, допълва той.

Според него е използвана система за изкуствен интелект и разпознаване на лица, защото съпругата на Фахризаде, която е била в колата, на седалката до него, дори не е ранена при стрелбата.

Фадави говори, след като иранските власти заявиха, че са намерили „улики за убийците“, въпреки че още няма арести. Малко след като Фахризаде беше убит, свидетели разказаха пред държавната телевизия, че камион е експлодирал и след това група въоръжени лица са открили огън по колата му.

Миналата седмица Али Шамхани, секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран, също заяви, че убийството е извършено с „електронни устройства“.

Експерти и служители коментираха пред Ройтерс миналата седмица, че убийството на Фахризаде разкрива пропуски в сигурността, които предполагат, че силите за сигурност на страната може да са били инфилтрирани и че ислямската република е уязвима за още атаки.

Йоав Галант, израелски министър и член на кабинета по сигурността, заяви, че „не е наясно“ дали съществуват дистанционно насочени технологии, както Иран ги описва. „Това, което виждам, е голямо смущение от иранска страна", казва Галант, бивш военноморски командос и заместник-началник на израелската армия, пред Army Radio. „Изглежда, че тези, които са отговорни за неговата сигурност (на Фахризаде), сега излагат причини, поради които не са изпълнили тази мисия“, допълва той.

Фахризаде, идентифициран от Израел като основен играч в продължаващите опити за направа на ядрено оръжие, е петият ирански ядрен учен, убит при целенасочени атаки от 2010 г. насам в Иран. Това е и второто убийство на високопоставен ирански служител в 2020 г. Командирът на елитните сили на Революционната гвардия Касем Солеймани беше убит при американски безпилотен удар в Ирак през януари. Техеран отмъсти, като изстреля ракети по американски военни цели в Ирак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още