IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият египетски диктатор Мубарак е мъртъв

Бившият президент влезе в съда, след като беше свален от поста през 2011 г.

13:25 | 25.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бившият диктатор на Египет Хосни Мубарак е мъртъв. Той почина на 91-годишна възраст, съобщи египетската държавна телевизия.

Владетелят ръководеше страната автократично в продължение на 30 години и подготвяше сина си за наследник на поста, припомня Bloomberg. 

Бившият президент влезе в съда, след като беше свален от поста през 2011 г. след масови протести, по време на които бяха убити стотици хора.  Първоначално демонстрациите, наречени "Арабската пролет", избухнаха на площад „Тахрир“ в Кайро, а милиони протестираха срещу бруталните репресии на вездесъщия апарат на службите по сигурност. След 18 дни на масови протести той подаде оставка.  

Мубарак присъства на процеса му за убийството на повече от 850 протестиращи от силите за сигурност в последните дни от режима му - на болнично легло и се изправи и пред други сериозни обвинения, но беше признат за виновен само за измама и избегна нуждата да изтърпи допълнително време в затвора. Докато траеше процесът, той  бе в ареста, макар и на болнично легло - за шест години, след което бе освободен през 2017 година. 

След това Мубарак прекара по-голямата част от времето във военна болница.

Мубарак нямаше право да напуска страната след принудителната си оставка.

Синът на държавен служител от делтата на Нил става важен партньор на Запада след встъпването му в длъжност през 1981 г., предимно поради усилията му за посредничество в конфликта в Близкия изток и придържането му към мирния договор с Израел. Това не бе променено нито от нарушенията на човешките права или липсата на демократични избори.

Мубарак упорито разширяваше властта си и успя да увеличи репутацията на Египет след мирния договор с Израел, който беше силно критикуван в региона. В последните му години като държавен глава обаче саудитският крал Абдула все повече оспорваше влиятелното му положение в арабския свят. Икономиката на Египет също беше силно засегната от глобалната икономическа криза през 2008 г.

Мубарак се пребори с твърда ръка срещу ислямистките екстремисти в Египет. Много от предполагаемите радикали бяха арестувани и заключвани с помощта на авторитарни методи, особено в квартали, обитавани от по-ниските обществени класи. Ислямистката организация на Мюсюлманското братство продължи да придобива влияние.

След принудителната си оставка Мубарак не трябваше да напуска страната. От 2011 г. насам държавата не може да си поеме дъх.  Избраният през 2012 г. брат ислямист и мюсюлманин Мохамед Мурси,  беше свален от военните след масови протести през 2013 г. От 2014 г. страната управлява началникът на авторитарната армия Абдел Фатах ел-Сиси. Сега репресиите срещу опозиционни дейци и медиите се възприемат като по-строги, отколкото по времето на Мубарак. „Мюсюлманското братство“ е забранено и преследвано като терористична организация.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
freegan
преди 4 години
Това, че е станало по-зле не значи , че преди е било добре. Няма вариант при който диктатурата да е добре. То и Баце кат го махне Путин ще стане по-зле, но това не значи, че сега е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 4 години
Официално си беше президент. Дали е бил диктатор, узурпатор, провокатор или властелин на пръстените, всеки сам за него си преценява. Не мога да разбера, защо журналист трябва да дава такива оценки.След него е станало по-зле. Същото ще стане и с Турция, като махнат Ердоган. В някои държави е по-добре да се пипа с твърда ръка - това някои хора или не го разбраха, или умишлено ръчкат кошерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още