IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция си осигури сделки за 15 млрд. долара след посещението на Макрон в Китай

Париж и Пекин са се договорили за доставките на птиче месо и други сътрудничества

13:16 | 06.11.19 г.
<p>
	Президентите на Франция и Китай Еманюел Макрон и Си Дзинпин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентите на Франция и Китай Еманюел Макрон и Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Китай и Франция подписаха договори на обща стойност 15 млрд. долара по време на посещението на френския президент Еманюел Макрон в страната, предава Ройтерс, като цитира китайски правителствен служител.

Постигнати са сделки в областта на въздухоплаването, енергетиката и селското стопанство. Париж е получил одобрението на Пекин 20 френски компании да внасят домашни птици, говеждо и свинско месо в Китай.

Франция и Китай са се договорили, също така, да разширят протокола за износ на птиче месо с патици и гъски, както и гъши дроб, както и да работят върху протокол, който позволява на Франция да изнася свинска сперма за Китай.

Енергийните сделки включват меморандум за разбирателство между Beijing Gas Group и френската компания Engie за сътрудничество при изграждането на терминал за втечнен природен газ и съхранение в северния китайски град Тиендзин.

Изпълнителният директор на Beijing Gas Group коментира пред Ройтерс, че сътрудничеството с Engie предвижда френската фирма да доставя мембранни технологии, използвани за предотвратяване изтичането на газ, в мащабните проекти за съхранение на синьо гориво, които Китай ще развива.

Френската Total ще създаде съвместно предприятие с китайската Shenergy Group за дистрибуция на втечнен природен газ в делтата на река Яндзъ.

Двете страни са се договорили още да постигнат споразумение до края на януари за разходите и местоположението на съоръжение за преработка на ядрено гориво, което ще бъде изградено от Orano – бившата Areva.

Отделно китайската държавна информационна агенция Синхуа информира, че Китай ще подкрепи покупките на самолети на Airbus от местни авиокомпании. Китай и Франция се надяват да засилят сътрудничеството, особено в сектора на хеликоптерите, както и по отношение на двигателите за самолети и обучението на пилоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още