IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозите за икономиката на Русия се влошават

Според оценката на министерството на икономическото развитие растежът на реалните разполагаеми доходи на населението ще бъде едва 0,1 на сто

15:41 | 27.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Темповете на растеж на руската икономика ще се забавят, нарастването на доходите на населението ще отслабне, показателите за промишленото производство и инвестициите ще се влошат. Това се посочва в обновената версия на прогнозата за социално-икономическо развитие на Русия за периода 2019-2024 година, представена пред журналисти от министъра на икономическото развитие Максим Орешкин, съобщава БТА.

След фактическо спиране на растежа през първото тримесечие на 2019 година на фона на дефицита на общото търсене, руската икономика възобнови растежа си и в края на годината увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде 1,3 на сто. На фона на възстановяването на крайното търсене и структурните промени темповете на растежа ще се ускорят до 1,7 на сто през 2020 година и до 3,1-3,2 процента през 2021-2022 година, каза Орешкин, цитиран от ТАСС.

В предишната макроикономическа прогноза, публикувана през април, министерството на икономическото развитие бе по-оптимистично с очакване за икономически растеж през 2020 година от 2 процента.

Планира се руското правителство да представи оценката си за макроикономическата прогноза на 19 септември.

Някои показатели в нея обаче не съвпаднаха с гледната точка на президента Владимир Путин, изказана вчера на съвещание по икономическите въпроси няколко часа преди представянето на макропрогнозата на министерството на икономическото развитие, отбелязва ТАСС.

На съвещанието Путин възложи задачата да се интензифицира развитието на икономиката.

"Темповете са положителни, няма съмнение, но динамиката като цяло не може да ни удовлетворява. Необходимо е да се направи така, че икономическият растеж да бъде по-устойчив и по-динамичен", подчерта руският държавен глава.

Путин изрази безпокойство от бавния растеж на реалните доходи на населението. "Такова положение на нещата не може да не предизвика безпокойство", каза държавният глава.

Според оценката на министерството на икономическото развитие растежът на реалните разполагаеми доходи на населението ще бъде едва 0,1 на сто, а в предишната прогноза бе заложено увеличение от 1 процент.

Министерството на икономическото развитие е запазило прогнозата си за нарастването на промишленото производство през 2019 година от 2,3 на сто, но я е понижило от 2,6 на сто на 2,4 на сто за 2020 година.

Според думите на Орешкин икономиката на Русия може да навлезе в рецесия през 2021 година, ако не бъдат взети мерки за ограничаване на темповете на растеж на потребителското кредитиране. "Това означава, че дори, отчитайки другите компенсиращи ефекти, разходите на домакинствата за крайно потребление могат да се свият с до 4,5 на сто годишно реално изражение. Ако това стане, икономиката ще навлезе в рецесия и при този сценарий през 2021 година БВП ще се свие с 0,6 на сто", заключи Орешкин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още