Ниската цена на кафето е изключителен проблем в световен мащаб, тъй като все повече фермери се отказват от производството му заради липсата на перспектива. Това каза Иван Георгиев - регионален мениджър на Starbucks за България, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.
„Вълната на понижение на цените на кафето основно се дължи на „събуждането“ на Бразилия. В момента страната произвежда около 35% от общото количество в световен мащаб. Процесът там е доста механизиран, което позволява оптимизиране на разходите и води до ниската цена“, заяви експертът.
В малките ферми, произвеждащи кафе, ръчният труд е изключително застъпен в процесите на прибиране на реколтата,сортиране и износ, посочи Георгиев.
„Основното предизвикателство е, че от едно кафеено дръвче се получават едва 2,7 кг кафе. Малките производители имат нужда от обучения, за да разберат как могат увеличат добива и приходите си“, уточни той.
Едно дръвче дава реколта един или два пъти годишно, посочи още гостът.
„Отнема около 3 години от засаждането на кафено дръвче до получаването на първата реколта. В тези години производителите трябва само да се инвестират... Добра практика в това отношение е подписването на договори между тях и компании, които да изкупуват продукцията им през следващите 3 до 5 години“, допълни той.
Очаквайте видео с подробности от разговора.