Барбекюто, чоризото и германският братвурст може да поскъпнат през следващите месеци, тъй като цената на свинското месо расте в резултат на вирус, който засяга сериозно цялата индустрия в Китай, съобщава Bloomberg.
Цените на свинското месо са скочили с 5,1 на сто през март в Китай, отбелязвайки своя първи ръст след 25 месеца на понижение. Причината е, че над един милион животни бяха умъртвени заради разпространението на африканската чума по свинете, което доведе и до спад в продукцията на свински фураж.
Месопреработватели от цял свят продават все повече свинско на Китай, за да компенсират недостига, причинен от избухването на заболяването. В резултат се затягат доставките в САЩ и Европа, което води и до по-високи цени. Тенденцията вероятно ще продължи, тъй като болестта бързо се разпространява в Китай, който е най-големият производител и потребител в света.
Цените на дребно в САЩ за обезкостени бутове достигнаха 4,31 долара за килограм през март, което е най-високото ниво от 2015 г. по данни на Министерството на земеделието. В Европейския съюз цените на едро на свинското са се покачили с 16% за два месеца.
В Китай ситуацията е дори още по-сериозна.
„Цените на свинското месо в страната може да нараснат с над 70% през втората половина на тази година“, заяви представител на китайското министерство на земеделието.
Заболяването, което вече хвърли в смут месопреработвателната индустрия в Китай, ще има дългосрочни последици – от увеличаване на цените на хранителсни стоки до увеличаване на търсенето на други видове месо, като пилешко и говеждо.
„Производството на свинско месо в Китай може да спадне с 30% тази година“, сочи доклад на Rabobank International.
Китай наскоро направи най-голямата си седмична покупка на свинско месо в САЩ и акциите на JBS SA, най-големият производител на месо в света по продажби, се повишиха с 8% тази седмица.
Допълнителното търсене вероятно ще е от полза за земеделските стопани, които могат да продават свинете си на по-високи цени. Производителите могат да започнат да отглеждат повече животни, но процесът отнема време.
Не само Китай обаче се бори с разпространението на болестта. В Европа има опасения, че вирусът, открит при диви свине в Белгия миналата година, може да зарази домашните свине на големите износители от Франция и Германия. Затова и Франция е в процес на изграждане на ограда в продължение на десетки километри близо до границата в опит да спре болестта.