IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три държави помагат на бюджета на Йордания

Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства са депозирали над 1 млрд. долара в централната банка на страната

14:18 | 04.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Семейство се разхожда в центъра на Аман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Семейство се разхожда в центъра на Аман. Снимка: Ройтерс

Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства са депозирали над 1 млрд. долара в централната банка на Йордания и са обещали бюджетна подкрепа за 500 млн. долара за пет години като част от пакет на стойност 2,5 млрд. долара за укрепване икономиката на кралството. Това съобщи източник от йорданското правителство, цитиран от Ройтерс и БТА.

Според източника по-късно днес ще бъде подписано споразумение, което ще обяви структурата на помощния пакет от 2,5 млрд. долара, обещан през юни с цел да позволи на Йордания да въведе мерките за икономии, които предизвикаха мащабни протести.

Пакетът включва и кредитни гаранции за 600 млн. долара от трите страни от Залива. Този инструмент би трябвало да помогне на кралството да си осигури евтин кредит от Световната банка и друго финансиране за крайно необходими инфраструктурни проекти.

Кувейт първи е внесъл 500 млн. долара в централната банка, а днес са получени още 330 млн. долара от Саудитска Арабия, допълва източникът.

Протестите, избухнали през юни, разтревожиха консервативните държави от Залива, които се страхуват, че нестабилност във верния американски съюзник Йордания може да се отрази на собствената им сигурност.

Йордания има ключова роля в защитата на геополитическата стабилност в Близкия изток, което вече я направи един от най-големите получатели на чуждестранна помощ на глава от населението в света, по данни на US Aid. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още