IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба ще включи и емигриралите си граждани в обсъжданията за нова конституция

Това се случва за пръв път в публичните национални дебати от революцията през 1959 г. насам

10:36 | 04.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Куба ще позволи на своите 1,4 милион емигрирали граждани да участват в обсъжданията на проекта за нова конституция, което става за пръв път в публичните национални дебати от революцията през 1959 г. насам, предаде Франс прес.

"Това е безпрецедентно действие в историята на революцията", заяви Ернесто Соберон, ръководител на дирекцията за кубинците в чужбина към външното министерство.

Между 1959 и 1975 г. правителството на Фидел Кастро (1926-2016 г.) смяташе напусналите острова кубинци за дезертьори и предатели. През 1978 г. започна процес на сближаване и на емигрантите бе разрешено да посещават Куба и да изпращат парични преводи.

Проектът за нова конституция, в който се признава ролята на пазара и на частната дейност в социалистическата икономика на Куба, но все така под опеката на управляващата Комунистическа партия, бе одобрен през юли от парламента, припомня БТА.

Текстът ще бъде обсъден в обществени дебати от 13 август до 15 ноември, след това ще бъде подложен на референдум и накрая на окончателно гласуване в парламента.

"Всички живеещи в чужбина кубинци ще могат да участват в разискванията" от септември чрез специален раздел в сайта "Нация и Емиграция" на външното министерство, съобщи Соберон, без да уточни дали емигрантите ще могат и да гласуват на референдума.

В Куба ще се организират 135 000 консултативни събрания за жители на възраст над 16 години по работни места, в жилищните квартали и в университетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още