IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции срещу Северна Корея

Единодушното одобряване на този исторически пакет от санкции е ясен знак, че международната общност е единна, коментира представителият на САЩ

09:20 | 31.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По искане на САЩ Комитетът на Съвета за сигурност на ООН по санкциите срещу КНДР внесе в черния списък 27 кораба, 21 корабни компании и едно физическо лице, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Единодушното одобряване на този исторически пакет от санкции е ясен знак, че международната общност е единна в усилията да поддържаме максимален натиск над севернокорейския режим, заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли в писмена декларация, цитирана от Асошиейтед прес и ТАСС.

Новият пакет от санкции е насочен срещу контрабандата по море, осъществявана от Северна Корея, с цел да получава петрол и да продава въглища, заобикаляйки предишните ограничения, наложени от Съвета за сигурност, за да лиши Пхенян от приходи и ресурси за ядрената и ракетната му програма, предаде Асошиейтед прес.

Списъкът е част от искането на Вашингтон миналия месец за санкционирането на 33 кораба, 27 корабни компании и един тайвански бизнесмен. Китай отложи решението на 2 март, без да посочи причина, а 15-членният комитет работи с консенсус. Завчера САЩ предложиха съкратен списък, който вчера беше одобрен единодушно, отбелязва Ройтерс.

Одобреният списък включва 21 корабни компании, пет от тях базирани в Китай, 15 севернокорейски кораба, 12 кораба, които не са севернокорейски и един тайвански бизнесмен. 12-те кораба, които не са севернокорейски, подлежат на глобална забрана за влизане в пристанища и трябва да бъдат отписани от регистрите, а 12-те севернокорейски подлежат на замразяване на авоарите, 13 от тях - на глобална забрана за влизане в пристанища.

Тайванецът Цанг Юнг Юан е обвинен, че координира севернокорейския износ на въглища със севернокорейски брокер, опериращ в трета страна. Той подлежи на замразяване на авоарите и забрана на пътуванията.

Авоарите на 21-та корабни компании трябва да бъдат замразени, посочва Ройтерс. В списъка са две китайски компании - Shanghai Dongfeng Shipping и Weihai World Shipping Freight , които са обвинени, че техни кораби са транспортирали севернокорейски въглища. Три са базирани в Хонконг, по-специално Huaxin Shipping, която доставила севернокорейски въглища на Виетнам през октомври 2017 г.

Освен това 12 севернокорейски фирми са обвинени, че са участвали в незаконни доставки на петрол и горива. Останалите санкционирани компании са базирани в Маршаловите острови, Сингапур, Панама и Самоа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още