IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Конкурентите Emirates и Etihad засилват сътрудничеството в сферата на сигурността

Двете компании от ОАЕ подписаха споразумение, с което се задължават да споделят информация, свързана със сигурността

14:41 | 08.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Авиолиниите Emirates и Etihad подписаха съвместно споразумение, в рамките на което двете компании от Обединените арабски емирства (ОАЕ) се задължават да си споделят информация, свързана със сигурността, съобщава Ройтерс.

Превозвачите са основни конкуренти в ОАЕ, както и извън тях, тъй като имат развита международна авиомрежа. Emirates е собственост на правителството в Дубай, а Etihad на това в Абу Даби – два града, които се намират на 128 км разстояние един от друг.

Договорът е подписан от президента на Emirates Тим Кларк и от новия главен изпълнителен директор на Etihad Тони Дъглас. По-рано Кларк заяви пред Ройтерс, че компанията му е готова да работи по-тясно със своя конкурент.

Сътредничеството между превозвачите е разбираемо, тъй като те са изправени пред общи предизвикателства – в САЩ и Европейския съюз (ЕС) се води кампания за тяхното разследване във връзка с обвиненията, че са получавали неправомерно държавни субсидии. Сред другите трудности пред тях са свръхкапацитетът, заплахите за сигурността и спадът в регионалните пътувания, допълва Ройтерс.

В рамките на днешното споразумение отделът за сигурност на Emirates - Emirates Group Security, ще трябва да предоставя програми за сигурност и обучение на Etihad.

Emirates е най-големият превозвач в Близкия изток. В същото време по-младата компания Etihad похарчи милиарди, опитвайки се да навакса разликата, като купи дялове в десетки по-малки компании по света. Две от най-големите й инвестиции - Air Berlin и Alitalia, обявиха фалит през миналата година, което допринесе за това през 2016 г. Etihad да задлъжнее – нещо, което не се беше случвало от 2010 г.

Emirates започна от миналата година да развива по-близки връзки и с друга авиокомпания, собственост на властите в Дубай - flydubai.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още