IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Броят на бежанците се увеличи до 66 млн. души

Много малка част от бежанците са се завърнали по домовете си, сочат данни на UNHCR

09:01 | 03.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на бежанците се увеличава значително - от 42 млн. през 2009 година до 66 млн. днес, предупреди ръководителят на Върховния комисарият за бежанците (UNHCR) Филипо Гранди, цитиран от пресцентъра на институцията.

Само 500 хил. от тях са се завърнали по домовете си през 2016 година, посочи още той и призова световните лидери да намерят решение на конфликтите и тези хора да могат да се завърнат в родните си места.

По време на изказване в централата на ООН Гранди посочи и някои причини за увеличаването на бежанската вълна - "цикличният конфликт в Сирия" и кризата в Ирак. Ситуацията изглеждаше, че се стабилизира в Бурунди, Южен Судан и Централната африканска република, но и там конфликтите отново предизвикаха бежански вълни.

Без промяна остава положението в Афганистан и Сомалия, сочат още данните на организацията.

Само кризата в Сирия е накарала 11 млн. души да напуснат родните си места, показват още данните на UNHCR.

Гранди очерта и няколко мерки, които Съвета за сигурност на ООН може да направи. На първо място трябва да бъдат взети превантивни мерки за  "за преодоляване на причините за конфликти и избягване на задълбочаващите се кризи на изселването".

Световната общност трябва да се бори и  с трафика на хора и злоупотребите, извършвани от трафиканти, посочва още ръководителят на Агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още