IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IAEA: Темпът на строителство на нови ядрени централи трябва да се ускори

Иран спазва ангажиментите си по споразумението със западния свят, установиха от Агенцията

12:47 | 30.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Развитието на ядрената енергетика е от съществено значение за обезпечаването на нуждите от чиста енергия в световен мащаб. Този коментар направи ръководителят на Международната агенция за ядрена енергетика (IAEA) Юкио Амани, цитиран от ТАСС, по време на международен форум в Абу Даби.

Той препоръча да бъде увеличен темпът на строителство на нови ядрени мощности в световен мащаб.
В момента 70% от енергията в света се произвежда от изкопаеми източници, които са сред основните замърсители на околната среда.

Като източници на чиста енергия се отнасят и възобновяемите енергийни източници, но те не могат изцяло да покрият потреблението на съвременната икономика.

„За да бъдат покрити нуждите от енергия, в дългосрочен план ние трябва оптимално да използваме всички източници“, коментира Амани. За него ядрената енергия е в състояние да обезпечи ръста на съвременната икономика, ако страните искат да изпълнят изискванията в Парижкото споразумение.

По данни на IAEA в момента в света работят 448 ядрени централи, строят се 57 и още около 30 държави са заинтересовани от изграждането на ядрена мощност.

От Агенцията коментираха преди ден и че Иран изпълнява своите задължения към ядрената сделка, подписана със западния свят през 2015 година, пише AFP. По силата на това споразумение бяха премахнати ограничения и забрани за свободна търговия с Техеран срещу обещанието да бъдат прекратени опити за ядрено въоръжаване.

Преди месец американският президент Доналд Тръмп заплаши, че може да се оттегли от споразумението, което ще постави под въпрос и неговото съществуване.

Амани посочи, че при подписването на сделката Иран е бил много близо до намиране на технология за обогатяване на уран, която да позволи произвеждането на ядрена бомба. Сега тази дейност е преустановена и страната спазва своите ангажименти, посочи още той и допълни, че при прекратяване на сделката не е ясно какъв ще бъде ответният ход на Техеран. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
alex8712
преди 6 години
''Развитието на ядрената енергетика е от съществено значение за обезпечаването на нуждите от чиста енергия в световен мащаб'' - винаги съм се чудил защо наричат атомната енергия чиста на фона на огромното количество радиоактивни отпадъци, които остават след добиването на този вид енергия...Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още