IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огромно шествие в Индия с искане за работни места и достъп до образование

Море от протестиращи развява жълти знамена, без скандирания, премина по улиците на Мумбай

18:02 | 09.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стотици хиляди протестиращи от етническата група на маратхите участваха в шествие в индийската финансова столица Мумбай с искане за квоти на кастов принцип в държавната администрация и за достъп до по-високо образование, предаде ДПА.

В южната част на Мумбай, където маратхите проведоха 5-километровото си "мълчаливо шествие", беше нарушено автомобилното движение, а приблизително 400 училища останаха затворени. Протестът се определя като един от най-големите в града от години.

Телевизиите излъчиха кадри, на които море от протестиращи развява жълти знамена, без скандирания, поради което и митингът беше наречен "мълчаливо шествие".

Полицията съобщи, че работата на пазарите и учрежденията не е била нарушена и че за охрана на протеста са били разположени 10 000 нейни служители и не е имало случаи на насилие.

"Маратха кранти морча" (Маратхски революционен фронт), организатор на митинг-шествието, каза, че сред исканията са също по-високи изкупни цени за земеделската продукция и опрощаване на селскостопански заеми.

Маратхите, които са една трета от 116-милионното население на щата Махаращра, основно се занимават със земеделие и се смятат за обезправени в икономическо отношение. Тяхната общност обаче е влиятелна в политически план, като от нея произлизат няколко важни политически фигури, които са активни в щата Махаращра, чиято столица е Мумбай.

Полицията съобщи, че протестиращите са били над 300 000, но според местни медии броят им е бил много по-висок, около 900 000.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още