IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ наложиха персонални санкции на Николас Мадуро

Горд съм от тези санкции, г-н император Доналд Тръмп, присмя се венецуелският президент

09:27 | 01.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Венецуелският президент в изявление след изборите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Венецуелският президент в изявление след изборите. Снимка: Ройтерс

С крайно необичаен ход администрацията на американския президент Доналд Тръмп санкционира късно в понеделник президента на Венецуела Николас Мадуро, обвинявайки него и неговото правителство в подкопаване на демокрацията в южноамериканската държава, предава Bloomberg.

Решението на Белия дом е взето ден след спорните избори за Учредително събрание, които бяха разкритикувани от Вашингтон.

Американското финансово министерство включи Мадуро в списък с лица, подложени на санкции заради подкопаване на демокрацията във Венецуела.

„Вчерашните нелегитимни избори потвърждават, че Мадуро е диктатор, който не зачита волята на венецуелския народ", каза финансовият министър Стивън Манучин.

„С налагането на санкции на Мадуро САЩ ясно показват своята позиция към политиките на неговия режим и подкрепата си за народа на Венецуела, който се стреми да върне своята страна към пълна и процъфтяваща демокрация", заяви той.

Санкциите включват замразяване на всякакви авоари на Мадуро под американска юрисдикция и забрана американски физически и юридически лица да влизат в делови отношения с него.

САЩ не въвеждат санкции срещу нефтения сектор на Венецуела, но подобни мерки се обмислят, казаха запознати източници, сред които и такива от американския Конгрес.

Мадуро е четвъртият държавен глава, санкциониран от САЩ, пояснява Манучин. В списъка са също президентът на Северна Корея Ким Чен Ун, Робърт Мугабе от Зимбабве и Башар ал-Асад от Сирия.

Междувременно венецуелският президент се присмя на наложените му ограничения. Мадуро заяви, че не възнамерява да се откаже от плановете си за пренаписване на конституцията и за преследване на враговете - от независимите венецуелски новинарски канали до въоръжените мъже, които според него са били пратени от съседна Колумбия, за да разстроят гласуването като част от международен заговор, ръководен от "императора Доналд Тръмп".

„Те (санкциите, б. ред.) не ме плашат. Заплахите и санкциите на империята не ме плашат дори за миг", каза Мадуро по националната телевизия. „Не приемам заповеди от империята, нито сега, нито когато и да било . . . Налагай още санкции, Доналд Тръмп. Горд съм от тези санкции, г-н император Доналд Тръмп", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още