IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: В кои държави публичният сектор е най-раздут?

Заетите в правителствения сектор се определят от много фактори, включително вида на извършваните дейности и начина на предоставяне на обществени услуги

11:43 | 29.07.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Скандинавските държави са с най-раздут правителствен сектор в света, показват данни на Организацията за икономическа сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от Statista.com.

ОИСР посочва, че броят на заетата работна сила в правителствения сектор се определя от много фактори, като например вида на извършваните от него дейности и начина, по който тя предоставя обществените си услуги. Това означава, че някои държави са много по-зависими от работещите в обществения сектор, отколкото други.

Скандинавието например е много по-зависимо от работата на правителството, докато в Азия делът на заетите в правителствения сектор е малък.

През 2015 г. 30% от общата работна сила на Норвегия е заета в публичния сектор. Дания е на второ място с 29,1%, следвана от Швеция и Финландия със съответно 28,6 и 24,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 4
Чесмир
преди 6 години
Лявото е прогресът, науката, доказеумото, любовта и редът. Дясното е традицията на бащите, консерватизмът, лъжата, фарисейски квас, егото, хаосът, редът на джунглата. НО И ВЕЛИКИТЕ ЛЪВОВЕ ОСТАРЯВАТ И ГИ УБИВАТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
Чесмир
преди 6 години
Адам Смит създава политикономията, където се твърди че свободният пазар ще доведе светът до рай. Смит смята, че свободният пазар няма да създава богаташи, че разпределението ще е безкрайно добро. Маркс прави критика на политикономията. Маркс, и левите, знаят и виждат, то е математика, наука, че капитализмът е като кърлеж който се нуждае от тяло, а тяло за капитализмът е пазарът. Тоест капитализмът наврежда на пазарът, и дори го убива. Така капитализмът спира пазарната икономика. Прави икономическа рецесия, депресия... И много бедност и експлоатация, демократично-либерално робство. Докато на запад всичко е било на църквата, не е имало частна собственост. Абсолютната държава прави възможно да се появи частна собственост и банки създаващи капитализъм. Адам Смит е смятал, че дефлацията не пречи на пазарите. Но дефлацията оскъпява заемите в пари, защото номиналните печалби намалят, с което и възможност да се изплати дългът - номинален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
Чесмир
преди 6 години
Марксизмът, не е икономическа система. Той е повече от политическа система. Марксизмът обяснява и дава - изготвя решения - които трябва да премахнат причините за конфликтите. ОТЧУЖДАВАНЕТО НА ЧОВЕКЪТ ОТ ЧОВЕКЪТ И ЧОВЕШКО ОБЩЕСТВО - БРАТСТВО - СЕМЕЙСТВО. Дарвинизмът повлиява и дясното и лявото. Дясното - елитите - консервативното - статуквото, вижда в дарвинизмът, своето право на власт и заслужена мощ, като подбор на най-добрите черти, за доминиращите в елитът. ФАШИЗЪМ.. А левите, като Маркс, виждат, в дарвинизмът, че всички са равни, но условията на живот повлияват способностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Чесмир
преди 6 години
Мао твърди, че новата буржоазия е партийната върхушка. И от страх от марксизмът, соц елитът уплашен от събитията в Китай и Чехословакия, сменят конституцията и затягат олигархичната си диктатура, с намерения да убият социализмът и марксизмът. На партийците им е трудно да управляват добре държавата и предприятията, като не назначават кадърните, а назначават децата си на държавни и директорски постове. Но жрицата на капитализма и егоизмът Айн Ранд, казва че егоизмът ще те направи кадърен. И ПАРТИЙЦИТЕ ВДЪХНОВЕНИ ОТ АЙН РАНД, И ЧРЕЗ ПРИВАТИЗАЦИЯ СТАНАХА ЕГОИСТИЧНИ СОБСТВЕНИЦИ НА ЛИЧНИ ФИРМИ И ЗАВОДИ. Калин Манолов е син на шефът на живковото строителство, а днес е директор на Айн Ранд обществото в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Чесмир
преди 6 години
Чешките събития за чист комунизъм, и китайските, наплашват дълбоко социалистическата олигархия в Източна Европа.. Още 1969 се отказват от социализмът и правят нови конституции. Филмът СТЕНАТА - 1984г., казват - че социализмът е недоносче. Дефицит на шофьори заради ниски заплати, при положение, че армията бълваше шофьори. А сега как е с шофьорите, КАПИТАЛИЗМЪТ е недоносче, а.. и с другите кадри, не само шофьорите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Чесмир
преди 6 години
За разстрел са, тези отишли с БСП и членуващи в тая дясна ***. 350 лева е минималната заплата за харчене, равна 75 лева през 1985г., а тогава минималната заплата е 120 лева. 120 лева от 1985 година са равни на 540 сегаашни лева. Когато САЩ1975 са имали номинално същият БВП на глава, като бг сега, номинално минималната им заплата е била 2 долара на час. Което означава, че сега минималната заплата трябва да е 2 долара на час. 2000 часа работят в България, годишно, значи годишна минимална заплата от 4 000 долара. Равни сега на 6724 лева, на месец 560 лева. .. пред фактите и боговете мълчат.. Работодателите искали минимална заплата 320 лева. Освен, че може да има революция ако това се случи, ще има и дефицит в държавната каса от 900 милиона лева, намалено потребление от над 2 милиарда, и намалени печалби на бизнесът от 500 милиона. Повече безработица и влошаване на връщане на заемите. Ето защо по-умната олигархия има нужда от синдикати, дори и лоши, дори и фалшиви. Те отпушват парата, за да няма взрив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 6 години
що не те взеха днес на Бузлуджа, а те оставиха да работиш ? :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Чесмир
преди 6 години
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_sector Естония 26.1 (2013). Гърция 22.6 (2012). Унгария 26.8 (2012). Ирландия 24.7 (2013). Полша 25.2 (2013). Чехия 34.0 (2009). Португалия 16.4 (2013). Испания 17.1 (2013). Италия 17.3 (2013). Полша със 60% държавна икономика и 19% корпоративен данък, има растеж от 17% брутен национален доход, за предишните 10 години на криза, а България има 6% растеж по този показател, но има 92% раздържавяване и 10% корпоративен данък - който големите фирми не плащат. Дали работодателите издъжат държавата. Защот сега гоемите фирми внасят 190 милиона в държавата, които тя им връща чрез разни програми, но искат да управляват 100 пъти повече пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още