IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Населението на Нова Зеландия нараства с най-силен темп от 1974 г.

Нетната миграция е довела до увеличаване на населението със 71 900 души да 12-те месеца до март 2017 г.

11:52 | 12.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Последният път, когато населението на Нова Зеландия се разрасна толкова много, светът се олюляваше от петролната криза и оставката на Ричард Никсън от Белия дом, пише Bloomberg.

Малката нация в югозападната част на Тихия океан се радва на силен ръст на популацията със 100,3 хил. души в годината до 31 март - най-голямото номинално увеличение от началото на европейската колонизация през 40-те години на XIX век, показват данните на статистическата служба на Нова Зеландия.

В процентно отношение повишението е с 2,1% и е най-голямото от 1974 г., годината, в която цената на петрола се удвои, а американският президент Ричард Никсън бе принуден да подаде оставка заради скандала „Уотъргейт“.

Оттогава досега изолацията на Нова Зеландия, относителната безопасност, природната красота и политическата стабилност превърнаха страната в атрактивна дестинация за мигранти, които са главна движеща сила зад ръста на популацията.

Нетната миграция е довела до увеличаване на населението със 71 900 души в годината до март, докато естественият прираст е с 28 300 души.

„Нова Зеландия е остров на спокойствието в бурни води“, коментира независимият икономист Шамубийл Еакуб. Според него несигурността идва от Тръмп, от Brexit, повишаване на популярността на крайнодесните партии в Европа, замърсяването в Азия. Има обаче много положителни черти, които представят Нова Зеландия като страхотно място.

Силната икономика е част от списъка. Икономическият растеж е средно около 3% годишно през последните пет години, което насърчава новозеландците да останат в родината си вместо да търсят по-добри възможности за работа и заплати в съседна Австралия.

Докато бързо набъбналият брой жители спомага за поддържането на икономическия растеж, той оказва натиск върху инфраструктурата в градовете като Оукланд. В най-големия град в страната, където се намират около една трета от 4,8-милионното население в Нова Зеландия, средната цена на къща е над 1 млн. австралийски долара (683 хил. щатски долара), а пътищата са претоварени заради трафика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още