IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак е повишил износа си на суров петрол през февруари

Въпреки участието на страната в сделката на ОПЕК за ограничаване на добива износът ѝ се е увеличил с 1%

16:01 | 02.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът на суров петрол на Ирак е нараснал с 1% от гледна точка на обема през февруари, което контрастира със спада на месечните доставки от Саудитска Арабия, въпреки че и двете страни се съгласиха с плана на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за намаляване на добива.

Целта на сделката е да повиши цените и да намали глобалното свръхпредлагане, припомня Bloomberg.

Износът е нараснал до 3,85 млн. барела на ден миналия месец, или с около 39 хил. барела на ден повече от януари, сочат доклади на корабни агенти и данни от танкери, събрани от Bloomberg. Доставките от южното пристанище Басра са се увеличили с около 1%, а продажбите от Кюрдското регионално правителство в северната част на страната са нараснали с около 9%, показват данните.

ОПЕК ограничава производство през първата половина на тази година, за да се ограничат глобалните запаси от суровината, които натежават на цените. През ноември групата договори производството да бъде намалено с 1,2 млн. барела на ден, като 11 страни извън ОПЕК също обещаха да го понижат с около 600 хил. барела.

Корабните данни на Bloomberg показват, че Саудитска Арабия, най-големият член на групата, е понижила износа с около 2% през февруари до 7,04 млн. барела на ден.

Иран обеща да намали добива с 210 хил. барела на ден спрямо нивото от октомври – месеца, на който ОПЕК базира квотите в споразумението. Данни на Международната агенция по енергетика показаха, че Ирак е намалил производството със 110 хил. барела на ден през януари.

Продажбите през февруари са били под нивото от октомври, когато страната е доставила 3,91 млн. барела на ден, сочат данните за танкерите. Износът може да спадне до 7-месечен минимум от 3,01 млн. барела на ден през март спрямо плановете на Ирак да доставя около 3,64 млн. барела на ден миналия месец, сочат товарни планове, получени от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още