IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ и Русия се договориха за избягването на инциденти в небето над Сирия

Предвижда се подобряване на оперативната сигурност на военните дейности

20:52 | 16.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските и руските въоръжени сили са се договорили да увеличат контактите с цел избягване на инциденти, предава Ройтерс, като се позовава на комюнике на Пентагона.

Споразумението е постигнато на среща в азербайджанската столица Баку днес между най-висшите военни на двете страни - председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд и началника на генералния щаб на въоръжените сили на Русия генерал Валерий Герасимов, предава БТА.

Ройтерс определя постигнатото споразумение като очевиден опит за предотвратяване на произшествия в небето над Сирия.

"Американските и руските въоръжени сили предприемат усилия за подобряване на оперативната сигурност на военните дейности с цел намаляване на перспективите за криза и избягване на риска от непреднамерени инциденти", казва се в комюникето на министерството на отбраната на САЩ.

Представител на Пентагона е коментирал пред ТАСС, че Дънфорд и Герасимов са обсъдили отношенията между въоръжените сили на САЩ и Русия, както и ситуацията в Европа, Близкия изток и други ключови региони.

Руското министерство на отбраната съобщава в изявление, че на срещата в Баку са били определени направленията на съвместната работа за повишаване на сигурността на военните дейности и намаляване на напрежението и рисковете от възникване на инциденти, предаде ТАСС.

Дънфорд и Герасимов са се договорили контактите между американските и руските въоръжени сили да продължат.

По-рано днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че в Баку страната му ще чака разяснения на позициите на Пентагона, след като неговият нов американски колега Джеймс Матис каза на срещата на НАТО в Брюксел, че Вашингтон възнамерява да разговаря с Русия "от позиция на силата", отбелязва ТАСС. Шойгу определи тази стратегия като безперспективна.

Началникът на руския генерален щаб се срещна за последно с председателя на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили през януари 2014 г., припомня ТАСС. Тогава Герасимов разговаря с предшественика на Дънфорд на поста генерал Мартин Демпси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още