IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тръмп ще участва в среща на върха на НАТО през май

Американският президент е обсъдил с Йенс Столтенберг и конфликта в Украйна, но нито Алиансът, нито Белият дом дават подробности за разговора по темата

10:13 | 06.02.17 г. 2
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се е съгласил да се срещне с лидерите на европейските членки в НАТО през май. Това е станало в телефонен разговор с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, в който е бил засегнат и конфликтът в Източна Украйна, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Едно от предизборните обещания на Тръмп бе да принуди държавите членки на НАТО да увеличат финансирането за отбрана, за да се намали финансовото бреме на САЩ. Основно изискване на Алианса е военните разходи да са поне 2% от БВП на всяка членка. Това изискване в момента се изпълнява от едва няколко държави.

Идеята на американския президент разтревожи европейските членки на НАТО заради опасенията им, свързани с политиката на руския президент Владимир Путин.

Същевременно Белият дом излезе със съобщение, в което се посочва, че Тръмп и Столтенберг са обсъждали „как членовете на НАТО да постигнат финансовите си ангажименти към Алианса“. В съобщението се потвърждава за срещата на върха на НАТО през май.

Двамата са говорили и за възможностите за постигане на мирна резолюция за конфликта в Източна Украйна. Повече детайли от разговора по темата обаче няма.

От миналата седмица боевете в размирните области на Украйна се подновиха с пълна сила. Вече има няколко десетки цивилни жертви и в районите, държани от сепаратистите, и в районите, които са под контрола на правителствените сили в Киев, посочва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
как членовете на НАТО да постигнат финансовите си ангажименти към АлиансаАвантата свърши , господа...европата ше извади изпод дюшека да си плати , въпросът е ние къде сме и за какъв ...да плащаме ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още