IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бесовете на 2016 година

Четвърт век след зенита на либералните демокрации и неолиберални икономики илиберализмът и авторитаризмът са във възход, коментира журналистът Роджър Коен

08:20 | 08.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Дългата вълна най-накрая помете всичко. Може би не е изненадващо, че две общества, които усетиха яростната ѝ мощ – САЩ и Великобритания, са и отворените общества в центъра на глобализирания турбокапитализъм и финанси. В продължение на поне едно десетилетие, и ускорявайки се от кризата през 2008 г., страховете и негодуванието се натрупваха заради безнаказаните елити, зашеметяващия разрив на технологиите, наплива от мигранти и несигурността на модерния живот, коментира редакторът на New York Times Роджър Коен.

В западните общества от твърде дълго време не е имало победи или триумфи. Водеха се войни, но никой не знаеше как могат да бъдат спечелени. Дистанцията между града и периферията прерасна в културна пропаст. Много неща не можеха да бъдат изречени, истината бе замазвана.

Работните места изчезваха. Неравенството се хвърли в лицата ни. Връзката между думите на силните и живота на хората все повече се губеше и политиката започна да изглежда като една голяма измама. Последваха провал след провал – еврото, войната в Ирак, Голямата рецесия, а създателите им така и не платиха цената за това. Сирия капсулира новооткритата импотентност на Запада, някакъв вид процеждаща се аморалност, а от своя страна заля Европа с хиляди мигранти, посочва той.

И така британците гласуваха да излязат от Европейския съюз (ЕС) – символът на триумфа на континента над унищожителния национализъм. Американците пък избраха Доналд Тръмп за президент, който използваше голяма част от ксенофобския, налагащ страх език от 30-те години в Европа, за да привлече ядосаната тълпа, достатъчно голяма, за да надвие Хилари Клинтън. Нито една от победите не бе голяма, но демокрациите могат да навлизат в радикални промени и с минимален марж. За да отдадем нужното на новоизбрания републиканец, той поне усети огромното безпокойство сред хората и говори с тях с недвусмислен език.

Четвърт век след зенита на либералните демокрации и неолиберални икономики след края на Студената война илиберализмът и авторитаризмът са във възход. Във въздуха се носи аромат на насилие, което само чака искрата, с която да избухне. Печелившата политическа карта днес, както показа Тръмп и както може Марин льо Пен да демонстрира на изборите за президент във Франция следващата година, е „народът“ да бъде поведен срещу „нагласената система“, мюсюлманските мигранти и тираничния консенсус на свръхзаплатени експерти.

Усещането за следвоенния ред – военните алианси, търговските пактове, политическата интеграция и правовата рамка, е за нещо крехко, а характерът на американската сила, която досега го подкрепяше, внезапно се оказа неясен. Никой не вълнува толкова Тръмп, колкото руският президент Владимир Путин, който е като парен чук за демокрацията, пише Коен.

Твърде рано е да се каже какво ще направи Тръмп и колко от безумните обещания от кампанията си ще изпълни, но е лесно да си представим сътресения. Избухливост, прибързаност и невнимание са все неща, които го определят, но те може да се окажат по-слаби заради антуража му и отговорностите на властта. Засега обаче това никак не е така, пише още Коен.

Последна актуализация: 21:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
dr.5rov
преди 7 години
Хареса ми как един от принадлежащите към така наречените системни играчи (личи си от начина му на мислене) започва да вдява за какво иде реч.За съжаление неговите помисли ми приличат на помислите на всички онези от времето на перестройката, които вярваха, че "социализъмът" може да придобие човеки вид. Един вид - пак да си властваме, но и хората да са доволни от нас. За съжаление в живота е така - загубиш ли доверие към някого, това е завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още