IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът за сигурност на ООН осъди ядрения тест на Северна Корея

Организацията е под засилен натиск да разшири санкциите срещу страната, като този път и Китай вероятно ще се присъедини

10:06 | 10.09.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: архив, Ройтерс

Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) осъди остро последния ядрен тест на Северна Корея. Организацията веднага започва консултации за нови “подходящи мерки” срещу страната, съобщава Ройтерс.

В изявление на Съвета се посочва, че Пхенян е демонстрирал “грубо незачитане” на съществуващите резолюции на организацията, което представлява заплаха за международния мир и стабилност.

Проектът за нова резолюция, с която да се наложат допълнителни санкции срещу страната, обаче ще се подготвя в продължение на седмици, а може би дори и месеци, отбелязва информационната агенция.

При предишния ядрен опит на Пхенян през януари на Съвета му отне около два месеца да наложи наказателни мерки.

Дипломати коментират пред агенцията, че се надяват моделът и честотата на действията на Северна Корея този път да предизвикат по-бърза реакция. “Нямаме много опции. Трябва да бъдем в състояние да се защитим от ядрените бомби или да преследваме Северна Корея, докато не се откаже от ядрената си програма”, коментира представителят на Южна Корея в ООН О Йон.

Представителят на Япония в организацията коментира, че много от членовете на Съвета за сигурност призовават за по-нататъшни мерки. Опозиция на предложенията не е имало, което означава, че този път и Китай може да се присъедини към евентуални нови санкции.

Представителят на Китай в Съвета обаче не коментира дали страната му би подкрепила наказателна акция срещу Северна Корея. "И двете страни трябва да се въздържат от  взаимни провокации и всякакви действия, които биха могли да изострят ситуацията," каза той пред репортери.

Най-силен натиск върху Съвета за сигурност на ООН за разширяване на санкциите срещу Северна Корея оказват САЩ, Великобритания и Франция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Тебе чакат , да ги поведеш...вземи и лудия с тебе , за ошамарването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 7 години
и ким си премести малкия в другия крачол ... те направиха 100 теста, вие само ги съдите, а кога ще ги шамарите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още