IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Коя е най-голямата градска икономика в света?

Най-високият градски БВП е по-малък от икономиките на само 11 страни

16:09 | 13.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Арабскоговоряща бивша телевизионна водеща ще бъде първата жена, която ще управлява най-голямата градска икономика в света, коментира Quartz.

Юрико Коике, която е и бивш министър на отбраната, бе избрана на 31 юли за гуверньор на Токио, след като предшественикът ѝ подаде оставка миналия месец заради неправомерно използване на финансови средства. В новата си роля 64-годишната Коике ще управлява почти 14 млн. души само в Токио.

По-големият метрополитен обаче, който включва съседни префектури като Чиба и Канагава, включва около 37 млн. души – което е повече от населението на Канада.

За сравнение - метрополитенът на Ню Йорк, който включва части от Ню Джърси и Кънектикът, например, включва само около 20 млн. души.

От икономическа гледна точка брутният вътрешен продукт на по-широката област на Токио е по-малък само от 11 страни в света. БВП на метрополитена, който възлиза на 1,6 трлн. долара, е по-голям от този на държави като Австралия и Южна Корея.

За сравнение - БВП на метрополитена на Ню Йорк е 1,4 трлн. долара, а на Лос Анджелис, който е на трето място в класацията по този показател – едва 860 млрд. долара.

Още графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още