IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните 40 млн. души са прокудените от дома си заради война през 2015 г.

През миналата година е имало 8,6 млн. нови вътрешни бежанци в резултат на въоръжени конфликти

09:35 | 11.05.16 г. 1
<p>
	Бежанци в Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанци в Гърция. Снимка: Ройтерс

Рекордните 40 милиона души по света са наброявали прокудените от дома си от война през 2015 г., повече от половината - Сирия, Йемен и Ирак, сочи публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес и БТА.

През 2015 г. е имало 8,6 милиона нови вътрешни бежанци в резултат на въоръжени конфликти, от които 4,8 милиона в Близкия изток и Северна Африка, така че общият брой на вътрешните мигранти в световен мащаб е достигнал 40,8 милиона, посочва Центърът за наблюдение на вътрешното разселване (IDMC).

"Това е най-големият брой, регистриран някога. Той е двойно по-голям от броя на бежанците в света", отбеляза със съжаление Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия съвет за бежанците, част от който е центърът за наблюдение.

"Тази тенденция се ускори след избухването на Арабската пролет в края на 2010 г. и появата на групировката "Ислямска държава", се казва в годишния доклад. Броят на вътрешните бежанци бележи рекорд за четвърта поредна година.

След Сирия, Йемен и Ирак, които представляват над половината от вътрешните мигранти, се нареждат Афганистан, Централноафриканската република (ЦАР), Колумбия, Демократична република Конго, Нигерия, Южен Судан и Украйна.

Докладът посочва, че през 2015 г. 19,2 милиона души са били принудени да напуснат дома си в резултат на природни бедствия, като Индия, Китай и Непал се нареждат в челото.

Взети заедно, конфликтите и бедствията са станали причина за появата миналата година на 27,8 милиона нови вътрешни бежанци.

Този брой се равнява на сумата от населението на Ню Йорк, Лондон, Париж и Кайро. Другояче казано, през 2015 г. около 66 хил. души на ден са били принудени да напуснат дома си, подчерта Егеланд.

Често положението е отчайващо трайно. Пет страни - ЦАР, Колумбия, Ирак, Южен Судан и Судан не са излизали от "Топ 10" от 2003 г. насам.

За първа година докладът отчита броя на прокудените от дома си в резултат на организираната престъпност и насилието от страна на банди. През декември 2015 г. един милион души са били в тази група в Салвадор, Гватемала, Хондурас и Мексико, изтъква центърът за наблюдение.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ок и кой виновен за тва ?!? дет вика BgMana все Сашш ми били на устата и ми "плащали" за тва, че съм ги плюл ... Еми като не са те (Сашш) виновни кой друг тогава виновен сигур Белгия или може би Япония, Аржентина, Индонезия ?!? Да не би те да бомбят там с е.баните им дрони и други летящи гнусотийки ?!? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още