IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В навечерието на срещата НАТО-Русия - недоверие и нападки

След двугодишно прекъсване двете страни възобновяват срещите си, макар и без надежда за сериозен пробив

10:28 | 20.04.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди първата среща на Съвета НАТО-Русия на равнище посланици в централата на НАТО в Брюксел след почти  двугодишно прекъсване посланикът на Москва в алианса Александър Грушко определи отношенията на Русия със западния военен алианс като „много лоши“.

„Днес се намираме в една много опасна ситуация, която може да доведе до влошено положение на сигурността в много области, които в продължение на години бяха спокойни. Нашето по-ранно партньорство вече не е налице. НАТО се опитва да вкара Русия в противоречив курс“, заявява Грушко в интервю за германския Die Welt.

“Днес нямаме положителна програма, няма проекти, които отново да ни доведат до положителни отношения в области, в които имаме общ интерес. НАТО реши да промени нашите чисто приятелски отношения в отчуждение“, заяви руският топ дипломат. 

Въпреки това той ще участва на срещата с 28-те посланици на НАТО, която започва в сряда. „Имаме цял куп различия, но това не бива да ни спира да говорим. Това е в основните принципи на Съвета НАТО-Русия“, поясни Грушко. 

Съветът не се е събирал от юни 2014 г., когато рязко се изостри ситуацията в Донбас, припомня днес „Комерсант“.  Алиансът впрочем бе замразил изцяло практическото сътрудничество с Москва още през април 2014 г., след влизането на Крим в състава на Руската федерация, отбелязва изданието.

Нито Москва, нито Западът очакват пробив от днешната среща, но подкрепят подновяването на контактите - недостигът на доверие между страните носи риск от ескалация дори при несъществени инциденти. Представители на НАТО вече заявиха, че ще повдигнат днес темата за Украйна, а източници на „Комерсант" в руското външно ведомство обещаха да обсъдят влошаващата се ситуация в Афганистан и сътрудничеството в антитероризма. Страните ще разговарят и за инцидента с руския самолет Су-24, който прелетя близо до американския ескадрен миноносец "Доналд Кук" и последва твърда реакция от Вашингтон, пише всекидневникът.

Според източник на изданието в руското външно министерство Москва е готова да обсъди с делегацията на НАТО конфликта в Донбас, но "само ако оценката на ситуацията бъде всестранна".

„Руско-натовските отношения безспорно изживяват недостиг на взаимно доверие и вероятно тържество на взаимното недоверие", цитира "Комерсант" коментар на Дмитрий Песков, говорител на руския лидер Владимир Путин.

Според президентския прессекретар „разговорът (в Брюксел днес) няма да е лесен", защото с последните си действия алиансът е доказал, че основната му цел е "да се намира в конфронтация с Русия". Дипломатически източници на вестника предпочели вчера да не прогнозират дали срещата в Брюксел ще остане единствена или ще последват нови преговори в същия формат.

Песков изтъкна, че Русия винаги се е обявявала за диалог с НАТО, но "този диалог няма да е от лесните, защото доверието се руши много бързо, а се възстановява далеч по-бавно",  посочва думи на кремълския говорител вестникът, цитиран от БТА.

Всичко за кризата в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Шо речи? Мче ако Турция свали и втория рашки самолет, Рашастан да не остане без авиация хептен? :) Или да почакаме, те сами си падат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Последни сверки преди изборите в щатите. Да си решат ония кой от двамата да изберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
За какво ли въобще се срещат...*** от НАТО едва ли ше си седнат на *** току тъй !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
тея *** НАТО е крайно време да си седнат на гъзот за да нема по една ракета за всеки един от тях включително и атамана им дет само мъти водата ..... "Остра еякулация" от Империята, че е навлязла в чужди граници на баба си у пантофите и самолета минал да види кво става да не би някой като мине с боен кораб покрай мирливците в Сашш да не идват F-22 ? Дрисльовци аре да идва Тръмполината и да се разпада НАТО да ги видим тогава Норвегия какво толко ше се надуват после с тоя цайса, за прибалтиките да не говорим .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още