IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите американски корпорации скрили 1,4 трлн. долара в офшорки

Apple оглавява списъка със 181 млрд. долара в данъчно убежище

12:11 | 14.04.16 г. 9
Най-големите американски корпорации скрили 1,4 трлн. долара в офшорки

Големите американски корпорации като Apple, Walmart и General Electric са укрили 1,4 трлн. долара в данъчни убежища, сочат данни на благотворителната компания Oxfam, цитирани от британския в. Guardian.

Сумата, която е по-голяма от икономиката на Русия, Южна Корея и Испания, е концентрирана в „непрозрачна и тайна мрежа“ от над 1 600 офшорни предприятия, посочва компанията.

Анализът на 50-те най-големи американски компании се публикува на фона на скандалите, които се завихриха след публикуването на т. нар. Панамски документи, отбелязва изданието. Организацията посочва в документа, че това е поредната илюстрация на мащабните, системни злоупотреби с глобалната данъчна система.

Технологичният гигант Apple – втората най-голяма компания в света, оглавява таблицата на Oxfam със 181 млрд. долара, които се държат от три офшорни дъщерни дружества.

Microsoft е трети в списъка със 108 млрд. долара, а в топ 10 попадат и Pfizer, компанията майка на Google – Alphabet, както и Exxon Mobil, най-голямата петролна компания в света, която не е собственост на държава производител на "черно злато".

Oxfam сравнява 1,4-те трлн. долара в офшорки с 1 трлн. долара платени данъци от същите 50 компании за периода 2008-2014 г.

В доклада се посочва, че 50-те най-големи фирми, обхванати от проучването, са получили и 11,2 трлн. долара под формата на федерални кредити, спасително финансиране и гаранции по заеми за същия период.

Данъчните убежища позволяват на американския бизнес да намали ефективната данъчна ставка от средно 35% до около 26,5% за периода 2008-2014 г. В доклада се посочва, че корпорациите харчат милиони за лобисти, които да извоюват по-голяма държавна подкрепа за корпорациите за сметка на данъкоплатците. За същия период разходите на 50-те корпорации за лобисти достигат 2,6 млрд. долара.

„За всеки 1 долар, похарчен за лобисти, тези 50 компании получават по 130 долара данъчни отстъпки и повече от 4 хил. долара под формата на федерални заеми, гаранции за кредити и спасителни пакети“, пише в документа.

Авторите на доклада призовават правителствата по света да се обединят и да прекратят данъчните убежища.

Според изчисленията на Oxfam данъчното избягване ощетява американската икономика със 111 млрд. долара годишно. Организацията посочва, че практиката разширява и глобалното неравенство, тъй като е изтеглила 100 млрд. долара от най-бедните страни.

Темата за Panama Papers можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Сега се сетих за 80-те трилиона сенчестото банкиране - къде плащат данъци тези убийци ???Тоест укритите данъци които невлизат в бюджетите на всички държави със сигурност са около 7,6 трилиона както както е казал преподавателя в американския университет "Бъркли" Габриел Зукман, който е автор на книга за скритото богатство на нациитеИ няма значение дали са 2-3 или 7 трилиона защото СТАВА ВЪПРОС ЗА КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ косвени убийци - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Филма е много добър - https://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9JoВ 8-та минута се казва ,че в света се въртят 21-32 трилиона в офшорки при около 90 трилиона световен БВП,и в 12-тата минута се казва за Холандия ,че през нея минават 11 трилиона годишно,а в 23-тата минута евродепутатка казва за 1 трилион данъци които ЕС не получава заради офшорките и т.н. като цяло ако в света се въртят 21-32 трилиона $ в офшорки умножено по 20% спестени от корпоративен данък следва грубо ,че 4 - 6 трилиона $ данъци не влизат в бюджетите на държавите в света а според преподавателя в американския университет "Бъркли" Габриел Зукман, който е автор на книга за скритото богатство на нациите сумата е 7,6 трилиона укрити данъци които невлизат в бюджетите на всички държави в света.В САЩ годишно офшорките ощетяват бюджета с 1 трилион долара а в ЕС го каза евродепутатката 1 трилион евро и Херман Ван Ромпой го каза през пролетта на 2013г. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Ами такива са,сметни го1,5 трильона по 35% данък в САЩ колко прави.Говорисе ,че през офшорките минават годишно от 20 до 30 трильона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
След като неплащането на данъци е кражба , значи тия са баси крадците !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Варяг
преди 8 години
Не ми е ясно като хакнат някоя офшорна зона като в Кипър или Панама каквостава с парите,конфискуват ли ги или всичко е само лъжи да мажем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Варяг
преди 8 години
Сега разбирам защо в България се въведе плосък данък от 10%.Ако не бяхаго въвели всички пари да бяха избегали,не че сега са малко тия ,които сав офшорните зони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Изтеглили 100 млрд. от бедните страни ?! - тези пари може да се използват за здравеопазване тоест затова офшорките са косвени убийци - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891Сумата естествено не е 100млрд. а в пъти повече включително и тези 111 млрд. долара с които се ощетява бюджета но аз говоря за принципа - Когато във бюджета на държавата няма пари за животоспасяващи лекарства и операции и т.н. държ.дейности които застрашават пряко или косвено човешкият живот означава ,че офшорките са косвени убийци - криминално престъпление - същото се отнася и за лихварството тоест когато България дава 1 милиард лева за лихви по държ.дълг а няма пари за здравеопазване и т.н. дейности означава ,че и лихварите са косвени убийци както и сенчестата икономика ,и корупцията ,и кражбите през разходите на бюджета.В Конституцията чл.19 т. 2 е казано ясно тоест офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика - косвени убийци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Джак Расмъс, професор по политическа икономия в колежа Сейнт Мери и Университета Санта Клара, щата Калифорния дава други цифри - http://solidbul.eu/?p=4688През 2013 г. американската Сметна палата изчисли, че ефективната данъчна ставка (реално платената бел. прев.) за американските корпорации е била едва 12,6%, а не официалните 35%, които медиите обичат да съобщават..... Номиналната данъчна ставка, която американските мултинационални корпорации плащат на други държави, е средно 6%.......Оперативните корпоративни печалби в САЩ са 1,65 трлн. долара за 2014 г. Ако добавим печалбата на некорпоративния бизнес, резултатът за миналата година е 3 трилиона долара умножено по 20-30% спестени данъци = ...Обяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
начи "Путин клептомана" е верно клошар в сравнение със Запада .... xD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още