IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтинга на Саудитска Арабия до АА-

Според агенцията ниските цени на петрола ще имат „сериозни негативни последици за фискалния и външния баланс" на кралството

15:34 | 12.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>
<br />

Снимка: архив Ройтерс


Американската агенция Fitch понижи рейтинга на Саудитска Арабия, тъй като ниските цени на петрола продължават да взимат своите жертви, съобщава CNBC.

В съобщение от вторник Fitch понижи кредитния рейтинг на петролното кралство от АА до АА-, предупреждавайки, че ниските цени на петрола, които според агенцията ще продължат още известно време, ще имат „сериозни негативни последици за фискалния и външния баланс на Саудитска Арабия“.

Саудитска Арабия е един от най-големите износители на петрол в света. Заради голямата зависимост на държавния бюджет от петролни приходи, страната изпитва сериозни затруднения заради срива на цените на петрола през последните няколко години – от 114 долара за барел през юни 2014 г. до около 43 долара за барел в момента на бенчмарка Брент.

Миналия месец рейтинговата агенция Moody’s прогнозира, че ръстът на реалния брутен вътрешен продукт в Саудитска Арабия ще се забави до 1,5% през 2016 г. и до 2% през 2017 г. – което е доста под растежа от 3,4% през 2015 г., а средните цени на петрола ще останат на ниво от 33 долара за барел през 2016 г. и 38 долара през 2017 г.

Коригирането на рейтинга идва преди срещата на 13 страни членки на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) и страни извън картела в Доха този уикенд. Целта на срещата е да се замрази добива на петрола с цел стабилизиране на цената на суровината.

Fitch добавя, че смята геополитическите рискове пред Саудитска Арабия за по-високи, отколкото пред останалите страни с рейтинг АА-.

„Напреженията между Саудитска Арабия и дългогодишния ѝ регионален конкурент Иран нарастват и се очаква те да продължат, макар че е малко вероятно да има пряка конфронтация. Военната интервенция на Саудитска Арабия в Йемен и Сирия показва по-голяма увереност във външната политика“, пише още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
"Fitch понижи рейтинга на Саудитска Арабия до АА- " Пак са били щедри. Максимум ВВ-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
САЩовете се откачиха от чаршафите...по нататъшното приятелство ше им носи повече негативи.Та "рейтинговите" агенции са глашатаите кой вече няма да е симпатичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още