IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата цена на капана на "новата посредственост"

Според Кристин Лагард постоянно ниският растеж може да има вредни влияния върху социалната и политическата структура на много страни

08:35 | 16.04.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Паниката, която обхвана световните пазари в началото на годината, се разсейва. Опасенията, че американската икономика потъва в рецесия, отслабват, цената на петрола се стабилизира, а Китай засега успява да подкрепи юана. И все пак глобалната икономика не се представя особено добре. Въпреки слабото подобрение на последните икономически данни тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозите си за глобалния растеж за пореден път.

На фона на всичко това управляващият директор на МВФ Кристин Лагард предупреди от Франкфурт, че възстановяването остава твърде бавно и крехко. Тя допълни, че светът рискува да бъде хванат в „нов посредствен капан“ на постоянно нисък растеж с вредни влияния върху социалната и политическата структура на много страни.

И е права, коментира Financial Times. Директното предотвратяване на кризи не е достатъчно. Много хора наистина свикват на нисък растеж, но губят доверие в правителствата и институциите. В еврозоната и Япония бизнесите не вярват, че централната им банка ще може да върне инфлацията обратно към целевата. В САЩ кампанията за избор на президент е оцветена от гнева на избирателите заради очевидното неравенство и застоя на реалните доходи. Неуспехът на еврозоната да създаде работни места е един от факторите, които водят до недоволство сред установените елити и кара хората да се насочат към популистки политически партии и крайни каузи.

Развитите икономики имат политически инструменти на разположение, за да решат тази ситуация. Те не трябва да се задоволят с годишен темп на растеж средно малко над 2% тази година.

Централните банки може и да се доближават до ограничения на паричната политика, но вероятно все още не са ги достигнали. Все още има пространство за разширяване на програмите за изкупуване на активи, преди да се предприемат експерименти с отрицателни лихвени проценти. Става все по-ясно обаче, че те ще успеят само ако правителствата изиграят своята роля в насърчаване на търсенето.

Лагард, може би възпрепятствана от германските си домакини, бе по-малко откровена в сравнение с последните изказвания на МВФ по фискалните стимули. Тя избегна директни критики към страни, които ограничават световния растеж заради твърде големи икономии и вместо това избра да се фокусира върху обхвата на структурните реформи. Нужно е да се отбележи обаче, че мерките, които посочи – включително по-високо федерално минимално заплащане в САЩ и политики за активен пазар на труда, са единствените, които биха дали незабавен тласък на растежа и на предлагането.

МВФ може да изпитва трудности да убеди правителствата в ползите на преките фискални стимули. Те обаче срещат съпротива в опита си да убедят правителствата да приоритизират структурните реформи, които могат да доведат до по-високи публични разходи. В среда на слаб растеж традиционните реформи по отношение на предлагането, например намаляване на помощите при безработица, биха били болезнени и потенциално контрапродуктивни.

Както признава Лагард, тази рецепта за парични, фискални и структурни мерки е „остаряла и позната“. Истинското предизвикателство е правителствата да се подтикнат към действия. Затова усилията на МВФ за формулиране на приоритетните реформи, страна по страна, са добре дошли.

Има сигнали, че това послание започва да се чува, дори на най-невероятните места. Някои консервативни германски политици започват да оценяват факта, че Берлин не може да очаква европейска солидарност за бежанците, освен ако не приеме нуждата от по-високи бюджетни дефицити за по-слабите икономики на еврозоната.

Ако водещите политици искат да си върнат доверието на избирателите, те трябва да направят нещо повече от това да насърчат растежа. Винаги има причина да не се действа, но рисковете от бездействие стават все по-очевидни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
За да има нова система първо трябва да бъдат събрани на куп всички социалисти и комунисти като теб и да бъдат осъдени по бързата процедура за държавна измяна и изпратени в масови гробове и концлегери, точно като събитията след 09.09.1944, но тук нещата ще бъдат с обратен знак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Джоузеф Стиглиц го каза хубаво :''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвкупното търсене... и дълбока реформа на финансовата ни система...Частният сектор създаде неравенството и екологичната деградация, с които сега трябва да се справяме. Пазарите не могат да разрешат тези и други критични проблеми, които създадоха, или да възстановят сами просперитета. Необходими са активни правителствени политики'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Тъй като Джозеф Стиглиц не казва ясно от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и за активни правителствени политики трябва да се обяснява подробно и в какво да се инвестира КАТО НЕ СЕ ЗАБРАВЯ ,ЧЕ КРИЗАТА Е СИСТЕМНА - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 ,ЧЕ ТРЯБВА НОВА ''СИСТЕМА''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 8 години
Там на мястото на звездичките пише .***.И.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
"Ако водещите политици искат да си върнат доверието на избирателите, те трябва да направят нещо повече от това да насърчат растежа. Винаги има причина да не се действа, но рисковете от бездействие стават все по-очевидни." АКО ВОДЕЩИТЕ ПОЛИТИЦИ ИСКАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА СА ВОДЕЩИ ТРЯБВА ДА СПРАТ С ПЛАДНЕШКИЯ ГРАБЕЖ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ, ЗАЩОТО, АКО НЕ ГО НАПРАВЯТ МОЖЕ ДА УВИСНАТ ПО СТЪЛБОВЕТЕ! То бива дебелоочие бива, ама първата ти работа да е министър-председател и след като ти изтече мандата да загубиш милиони само в една фалирала банка ...... От де дойдоха тези пари бре? И вместо да даде отговор на този въпрос същия политик го виждаме ръководител на европейско ниво. Какво доверие? Толкова ни презират, че ни вземат за ***. Не, че не са прави за част от нас де..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
nobel
преди 8 години
Тоя път като никога сме пропуснали да отбележим "забавящият се ръст" в Китай. Явно вече става смешно, жалко и трагично да сравняваме икономика, която се е забавила да 6.7% с едва кретащите Европейски и американски икономики, много от които са вече и в рецесия. И като от огън вече ни е страх да споменем за доскоро "най-голямата в СВЕТА" икономика на Съединените щати. Там нещата вече са почти апокалиптични. А има и колеги, които са седнали като квачка над запъртъци да чакат да вдигнат лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Махатма Ганди (1869 1948): на света има достатъчно (ресурси) за потребностите на всеки, но не и за алчността на всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Нобелиста по икономика Пол Кругман и Лари Съмърс екс фин.м-р на САЩ признават за ''стагнация от един век'' ,че кризата е системна - http://bg.mondediplo.com/article1436.htmlПроф.Джефри Сакс иконом.съветник на Пан Ки Мун(шефа на ООН) също има предвид системната криза - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи'' - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498СУВЕРЕНА(ГРАЖДАНИТЕ) ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ФАКТИТЕ ,и аз затова пиша(коментар 2) за да информирам повече хора а те още хора като аритметична прогресия за да има силно гражданско общество което да следи и контролира (с петиции и т.н. конституц.права)държавните власти да вземат правилните мерки защото ако не се вземат ще има милиарди жертви следствие хаоса и войните които ще настанат заради 3-те катастрофи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
''Става все по-ясно обаче, че те ще успеят само ако правителствата изиграят своята роля в насърчаване на търсенето'' - и аз това пиша - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Най-важното е да се осъзнае ,че кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441тоест може да има и 10% растеж десетилетие но е временно даже ще се задълбочат нещата и дори може да станат необратими ако не се вземат правилните мерки тоест трябва нова ''система'' - ресурсно базирана и планирана екологична икономика без лихви и инфлация казано кратко ,и Жак Фреско още 1974год. говори за това(след 4 минута) - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2БЕЗКРАЙНИЯТ РАСТЕЖ Е НУЖЕН НА БАНКСТЕРИТЕ ЗА ДА ОГРАБВАТ ХОРАТА С ЛИХВАТА - казано просто и кратко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"Неуспехът на еврозоната да създаде работни места е един от факторите, които водят до недоволство сред установените елити и кара хората да се насочат към популистки политически партии и крайни каузи." Като има безработица що вкарахте сума мангалори бе ?! "...но рисковете от бездействие стават все по-очевидни."Рисковете за кого...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още