IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Асад дава заявка да оглави правителство на националното единство в Сирия

Според сирийския президент идеята за преходен кабинет с пълни правомощия е „нелогична и противоконституционна“

13:53 | 31.03.16 г.
<p>
	Башар Асад. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Башар Асад. Снимка: архив, Ройтерс

Бъдещата нова Конституция на Сирия може да бъде готова до седмици, както и да се постигне споразумение за ново правителство, в което да има представители на опозицията и независими политици. Това коментира президентът на Сирия Башар ал-Асад, цитиран от руската информационна агенция РИА Новости.

Представители на опозицията в страната обаче са категорични, че няма да признаят новото правителство за легитимно, ако той остане на поста си, предава Ройтерс.

Според Асад „няма трудни въпроси“ в преговорите за управлението на Сирия, макар и да признава, че има още технически точки за доизясняване. Ройтерс посочва, че увереността му вероятно се засилва с превземането на Палмира, което му осигурява път към източните провинции на Сирия, все още под контрола на терористичната организация „Ислямска държава“.

Опозицията в близкоизточната страна е категорична обаче, че политическо споразумение може да се постигне само при преходно правителство с пълни правомощия, а не ново правителство, оглавявано от Асад. „Това, което Башар Асад казва, няма връзка с политическия процес“, коментира Джордж Сабра от комитета, който води преговорите.

САЩ също отхвърлят коментарите на сирийския президент. „Не знам дали той се вижда като част от бъдещото правителство на националното единство на Сирия. Очевидно това не е възможно според нас“, коментира говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Войната в Сирия започна преди повече от 5 години първоначално като бурни протести срещу управлението на Асад, припомня информационната агенция. Войната отне живота на над 250 хил. души в страната, а почти 5 млн. бежанци бяха принудени да напуснат домовете си.

Асад коментира пред РИА, че войната е причинила икономически и инфраструктурни щети в размер на над 200 млрд. долара. Това е в съответствие и с оценките на ООН, според които физическите щети достигат 90 млрд. долара, а загубите от срива на БВП на страната възлизат на приблизително 170 млрд. долара.

Въпреки увереността на Асад за шансовете за намиране на политическо решение, коментарите му отразяват дълбоките различия с опозицията, отбелязва Ройтерс. През последните години всичките международни споразумения за Сирия поставяха на фокус преходно правителство с пълни правомощия. Според сирийския президент обаче идеята е „нелогична и противоконституционна“.

Според него решението се крие във формирането на правителство на националното единство, което да подготви новата Конституция. Той подчертава, че в Женева ще се договаря точно такъв кабинет.

Руското присъствие в Сирия помогна на Асад да възстанови позициите си във войната с ислямистите и с умерената опозиция. След превземането на Палмира плановете му са да продължи към източната провинция Дейр-ал-Зор, която е под контрола на „Ислямска държава“, както и към столицата на организацията – Ракка. Всяка офанзива там обаче ще изисква значително повече военни сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още