IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономисти: Арсеналът на централните банки по света е почти изчерпан

Инвеститорите се опасяват, че свършва периода на евтините пари

11:01 | 21.02.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните няколко години след 2009 пазарите се движеха благодарение на централните банки и дефицитното харчене на правителствата. В момента арсеналът, с който разполагат централните банки по света е почти изчерпан. Това коментираха финансовите експерти Красимир Йорданов, Преслав Райков и Веселин Моров в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

Балансите на централните банки са раздути, а лихвите са ударили долна граница, под която трудно биха могли да паднат. Това всъщност доведе до тази волатилност на пазаритe. Слабостта на китайската икономика и нещата, които се случват около петрола добавиха допълнителна несигурност, в резултат на което пазарите коригираха, обясни финансовият анализатор Красимир Йорданов.

Според финансовият експерт Веселин Моров се вижда „страха в инвеститорите относно това, че свършва периода на евтините пари“. По думите му в следващите 12 месеца централните банки ще трябва да започнат да ограничават паричното предлагане.

Следваната политика до този момент е процес, който трябва да бъде възпрян, защото в противен случай  разрастването на балона ще доведе до много по-сериозни последици. Пазарите в момента се опитват да калкулират междинен етап на изтегляне на ликвидност, посочи още той.

Петролът беше един от факторите, който повлече пазарите надолу, посочи финансовият анализатор Преслав Райков. Макар че беше постигнато евентуално споразумение между Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела за замразяване добива на петрол, неговото количество ще бъде замразено на рекордно високо ниво.

"Продължаващото предлагане на пазара надвишава търсенето, а търсенето е забавено от китайската икономика. Иран тепърва излиза на петролния пазар. Мисля, че той ще играе доста голям фактор през 2016 г.“, каза още той.

Целият разговор можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
'Лидерът на валутния фонд бе категоричен, че не може да има предкризисно банкиране в посткризисен свят. Светът има нужда от реформа, дори и ако има силно противопоставяне от страна на бизнеса.Трябва да стигнем до корена на проблема с всеобхватна и ясна регулация- http://***.***/bg/news/2/Lagard-Bankite-sa-po-opasni-otvsyakoga.html Обяснил съм за корена на проблема - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Според McKinsey Global Institute глобалният дълг за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти и отделно това - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328САЩ - около 355%ЕС - малко повече и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ Над 51% от проблемите на света идват от банкстерите и т.н. дерегулации на финан.сектор ,и ''те'' го знаят и чакам да си признаят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Китайците били зле. ОК. И, както са "зле", така държат растеж два пъти над хамериКОНския. А някои току мрънкат за..."рецесия" в Китай. Въпрос: С колко би трябвало да падне китайския и колко е достатъчно на хамериКОНския растеж, за да се окажат /едните или(и) другите/ в рецесия?- Ха де !?!На позналите: -Честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
" Икономисти: Арсеналът на централните банки по света е почти изчерпан "Доколкото въпросният арсенал е инструментът за баланс, неговото изразходване вещае КРАХ. Натам отиват нещата. Ей сега веки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Стефчо
преди 8 години
Аман от нас, бе - раздути баланси, слабост на китайската икономика /която си расте с 6,8 %/, ниски цени на петрола и пр.Абе, напишете два реда за това кой я предизвика тая криза, която е изтрила досега 25 трлн., продавайки опаковани в целофан ла.*** на цени за трюфели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Сещай се какво значи 10 - 15 % ликвиднст на банки на които вложителите са поверили спестяванията си!Не е ли финансова пирамида банка чиито К-Т НА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ /отношението м/у собствения и привлечения капитал/ не е 1/3 както трябва да бъде, а 1/50, 1/100 ?!ВИЖТЕ БАЛАНСА НА БАНКАТА В КОЯТО СТЕ ВЛОЖИЛИ ПАРИТЕ СИ И НАПРАВЕТЕ СЪПОСТАВКАТА МЕЖДУ СОБСТВЕНИЯ /акционерен/ КАПИТАЛ И ПРИВЛЕЧЕНИЯ. Лесно ще прецените дали сте в банка или във ФИНАНСОВА ПИРМИДА в която има едва 10% КЕШОВЕ пари. ТАКИВА БАНКИ СЕ ИЗТОЧВАТ ОТ ФИРМИ НА АКЦИОНЕРИТЕ ИМ!НЕ ВИ СЪВЕТВАМ ДА ДЪРЖИТЕ ПАРИТЕ СИ В !)ТЯХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Не можеше ли поне нещо здраво да остане . Защо и ЦБ трябваше да се жертват в политическите игри .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
С тия отрицателни лихви по депозитите - катастрофата се задава със страшна сила!Ако вложителят (спестителят) започне да губи парите си, то той просто ще отиде да ги изтегли... това са си неговите, честно заработени пари. А ако се окаже, че не може да ги изтегли - тогава му мислете какво ви чака, долни лихвари... камък върху камък няма да остане!НЕ може да накарате хората да си харчат парите, за да ви "движели икономиката"! Затова има влогове - за да спестиш, за да имаш "запас" от изкараното с труд, а не да си хвърлиш изработеното на вятъра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
крас
преди 8 години
"..в следващите 12 месеца централните банки ще трябва да започнат да ограничават паричното предлагане."СЕТИЛИ СЕ!"Балансите на централните банки са раздути"А ЗАЩО ПРИ ДЕФЛАЦИЯ ВМЕСТО ДА СЕ ОГРАНИЧАВА ПАРИЧНАТА МАСА СЕ ПОСТЪПВАШЕ КАКТО ПРИ ИНФЛАЦИЯ - увеличаваше се?!Спря ли това лавината от ЕВТИНИ китайски стоки, които поради девалвиралия ЮАН пометоха западната икономика , обезсмислиха нейното кредитиране и с това нарушиха баланса на банките.ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА СБЪРКАНИТЕ непазарни МОДЕЛИ НА ФИНАНСИРАНЕ КАТО субсидиране и европроекти!Като вода в пясък се наливаха луди пари в някакви обществени поръчки които не раждаха икономика, а създаваха само КОРУПЦИЯ и разбира се повишаваха ДЕПОЗИТИТЕ на корумпирани лица и фирми! От това несъизмерно с ръста на икономиката увеличаване на ДЕПОЗИТИТЕ го отнасяха банките чиито баланси тотално се разминаваха в ПРИХОДНАТА /кредитирането/ и в РАЗХОДНАТА ЧАСТ /влоговете/РЕЗУЛТАТА: Безумието на отрицателни лихви по депозитите и КРЕДИТИТЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още