IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Колко големи са всъщност глобалните фондови борси?

Могъщата NYSE е с пазарна капитализация от 18,5 трлн. долара, или около 27% от капитализацията на всички световни борси

08:45 | 19.02.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В света има 60 основни фондови борси, а разликите в размера им е доста изненадващa, пише VisualCapitalist.

В горния край на спектъра се намира могъщата New York Stock Exchange (NYSE) с пазарна капитализация от 18,5 трлн. долара, или около 27% от целия пазар на глобалните акции.

А в долния край? Фондовите борси на малките острови в Малта, Кипър и Бермуда имат пазарна капитализация, варираща от 1 до 4 млрд. долара. Дори събрани заедно тези три пазара представляват само 0,01% от общата пазарна капитализация. 

За сравнение - пазарната капитализация на Българската фондова борса (БФБ) възлиза на 8,5 млрд. лева (4,81 млрд. долара) към декември.

Клубът на трилионите

Има 16 борси, които са част от Клуба на трилионите с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара. Тази елитна група, включваща познати имена като NYSE, Nasdaq, LSE, Deutsche Borse, TMX Group и Japan Exchange Group, оформя 87% от общата стойност на акциите в цял свят.

Всички заедно 44-те имена извън тази група общо имат само 9 трлн. долара, или 13% от общата пазарна капитализация.

Господството на севера

От географска гледна точка Северното полукълбо доминира. Северна Америка и Европа притежават съответно 40,6% и 19,5% от световните пазари, а по-голямата част от 33,3-те процента от азиатски борси лежат на север от Екватора на места като Шънджън, Хонконг, Токио и Шанхай.

Изтъкнати борси на юг от Екватора включват Australian Securities Exchange, Indonesia Stock Exchange, Johannesburg Stock Exchange и Brazilian BM&F Bovespa.

VisualCapitalist създава графиката на базата на информация от месечен доклад за ноември 2015 г. на World Federation of Exchanges. Трябва да се спомене, че London Stock Exchange (и дъщерното ѝ крило в Италия) обяви, че напуска WFE през 2013 г. Затова данните за борсата в Лондон и за Borsa Italia идват от месечните им доклади, публикувани в сайтове им, като резултатите са конвертирани от местна валута в щатски долари.

Още подобни графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Имах предвид нещо друго.Рано или късно системата срещу която толкова много виете, ще се срути, но това ще повлече всички останали по веригата. Няма да има никой печеливш. Не знам колко време ще е необходимо за да се устрои всичко наново, но едва ли в следващите 10-15 години след срива ще се възобновят оборотите и производството както е в момента. И тогава как ще я карат всички останали икономически субекти? Кой и по колко ще се нуждае да купува например произведените в любимата ви родина Русия стоки и суровини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
дериватите нямат нищо общо с ресурса. Ресурсите не са безгранични както точките в комповете наричани пари. Ше дойде един красив и слънчев ден и може не ние, но тея след нас - ако им оставим нещо разбира се - да осъмнат без кьорав ресурс и да нема кво да ядат и вода да пият. Тогава ше ядат NYSE и останалите виртуални щуротии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Със сигурност.Обаче оттам ще последва и това, че няма кой да купува ресурсите в такива мащаби както свикнаха ресурсните икономики от миналия век. И затова падането ще е за абсолютно всички. Няма да има незасегнати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
69 трилиона въздух под налягане с деривати .... тц тц тц, още малко и ше понамалеят поне на половина .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Toranaga
преди 8 години
мерси за добрата визуализация!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още