IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Защо светът се превръща в "японски"?

Централните банкери в цял свят възприемат все повече стратегията на отрицателни лихвени проценти

14:58 | 16.02.16 г. 6
<p>
	Председателят на централната банка на Япония Харухико Курода.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Председателят на централната банка на Япония Харухико Курода. Снимка: архив Ройтерс

Преди почти година председателят на централната банка на Япония Харухико Курода разкри невероятно вдъхновение за безпрецедентните парични стимули в страната: Питър Пан.

„Вярвам, че много от вас са запознати с историята на Питър Пан, в която се казва, че "в момента, в който се усъмниш, че можеш да летиш, спираш завинаги да го правиш". Да, това, от което се нуждаем, е положителна нагласа и убеждение. Наистина, всеки път, когато централните банки се изправят пред нов кръг от проблеми, те ги преодоляват, прилагайки нови решения“.

Оптимизмът на Курода е отчайващо нужен в страна, която в момента е официално изпреварена от четирите "азиатски тигъра" (Хонконг, Сингапур, Южна Корея и Тайван) от гледна точка на реалния БВП на глава от населението. Предвид експериментите от над десетилетие с крайни парични политики Япония в момента няма с какво да се похвали.

Би било добре, ако тази история на икономическо неразположение можеше да се определи като изключение. Последните обстоятелства обаче подтикват централните банкери все повече да възприемат историята за Питър Пан.

А светът се превръща в японски.

 

Отрицателните лихвени проценти бяха икономическа химера преди много десетилетия, но идеята сега все повече се превръща в тенденция. Конвенционалната теория бе, че вложителите просто ще трупат пари в брой, вместо да ги съхраняват в депозити срещу определена цена, но сега централните банкери започват да вярват, че този страх е неоправдан. Особено след като обществото става все по-безкасово, а неудобството да изтеглиш пари, за да спестиш няколко долара не си струва.

Централните банки в Швейцария, Швеция, Дания и Япония наложиха отрицателни лихвени проценти. ЕЦБ също поддържа основния си лихвен процент по депозитите отрицателен от юни 2014 г. насам.

През последните седмици интересът към този икономически експеримент значително се увеличи. Швеция намали лихвите си до още по-отрицателни нива, сигнализирайки на останалия свят, че няма от какво да се страхува. Междувременно както Федералният резерв, така и централната банка на Канада открито обмислят възможността за политика с отрицателни лихвени проценти в съответните си юрисдикции.

Не всички са съгласни, че аналогията на централните банкери с Питър Пан е подходяща.

Няма значение колко са убедени и оптимистично настроени централните банкери в своите умения – на края на деня те просто ще удължат с няколко минути живота си в неизбежната битка с много по-могъщата дефлационна сила.

С други думи „надеждата“ не е стратегия, която централните банкери може да използват ефективно във всяка ситуация, а пожелателното мислене си има своите ограничения. Пазарът явно също е съгласен и е част от причините, поради която акциите се разпродават тази година. Дори убежища като търговията със злато се завръщат на хоризонта, след като до голяма степен бяха пренебрегнати миналата година.

Мнозина обаче изказват критики срещу активи като златото, което поскъпна с 15% на годишна база, тъй като то не изплаща дивиденти или лихви. Това може и да е вярно, но златото поне не се „таксува“ с лихвени проценти.

Още подобни графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Банкстерите се хванаха в мрежите си и сами доказаха ,че системата е грешна меко казано защото става въпрос за престъпленив срещу човечеството Обяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Кризата е системна и трябва нова система ,и колкото повече се отлагат нещата толкова повече стават необратими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmПроф. Керъл Куигли, ментор на Бил Клинтън в университета Джорджтаун в книгата Tragedy and Hope от 1964 пише: Силите на финансовия капитализъм имаха още една грандиозна цел, да създадат истинска световна система за финансов контрол, държана в частни ръце, способна да доминира политическата система на всяка страна и икономиката на света като цяло.....Пол Кругман и Лари Съмърс го признават стагнация от един век е допустима - http://bg.mondediplo.com/article1436.htmlАко не се вземат мерките които предлагам ще стане страшно защото освен финан.катастрофа има още две и нещата са взаимосвързани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Отрицателните лихви на Силвио Гезел няма помогнат и проф.Лари Съмърс и нобелиста Пол Кругман на научната конференция на МВФ през ноември 2013г. предложиха отриц. лихви за всички което е абсурд и защото се нарушават основни права макар ,че има в историята случай с Указа 6102 на Франклин Рузвелт от 5 април 1933 година, съгласно който на американците им беше предложено да се откажат от натрупаното злато до 1 май 1933 година чрез обмяна на хартиените пари. Тези които не са съгласни отиват в затвор за 10 години или плащат глоба 10 000 долара еквивалент на днешните 200 000 долара.Обяснил съм подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Забрана на офшорките и т.н. - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Джозеф Стиглиц го каза но не казва ясно от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и правителствените политики и затова пиша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Internet
преди 8 години
Защото капитализмът е тежко болен и вече лекарства за него просто няма открити. Отрицателните лихви са като аспирин срещу рак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Internet
преди 8 години
Защото капитализмът е тежко болен и вече лекарства за него просто няма открити. Отрицателните лихви са като аспирин срещу рак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още