IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще посегне ли Бразилия на валутните резерви?

Президентът Дилма Русеф индикира, че е променила позицията си

09:19 | 23.01.16 г.
<p>
	Президентът на Бразилия Дилма Русеф. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Бразилия Дилма Русеф. Снимка: архив, Ройтерс

Правителството на Бразилия обмисля да се възползва от валутните резерви на страната в опит да успокои опасенията на инвеститорите за икономиката, съобщи президентът Дилма Русеф, цитирана от Ройтерс.

В интервю за онлайн новинарската услуга UOL Русеф коментира, че нито подкрепя, но и не се съпротивлява срещу използването на резервите от чуждестранна валута на Бразилия, които възлизат на около 370 млрд. долара.

“Резервите не са свещени. Има моменти, в които те могат да се превърнат в алтернатива, която да се разгледа”, казва бразилският президент в интервюто.

Коментарът й индикира промяна на позицията, тъй като наскоро тя заяви пред репортери, че използването на резервите не се разглежда като вариант от нейното правителство.

Повечето от членовете на икономическия екип на Русеф споделят това мнение. Страната обаче навлезе в най-тежката рецесия от десетилетия, а бюджетният дефицит продължава да се разширява.

Същевременно президентът на Бразилия попада под все по-голям натиск от страна на собствената й партия да изостави политиката на строги икономии и да харчи повече, включително и част от валутните резерви на страната.

Икономисти предупреждават, че отблокирането на част от резервите на Бразилия ще провокира още по-висока инфлация и ще отслаби допълнително валутата на страната, което ще създаде още по-голяма несигурност пред инвеститорите, след като страната вече изгуби инвестиционния си рейтинг в края на миналата година.

Реалът отчете слаб ръст спрямо долара вчера, като достигна до ниво от 4,10 от 4,16 в четвъртък. Бразилската валута обаче остава на най-ниското си ниво откакто беше създадена през 1994 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още