IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Другата застрашителна оръжейна програма на Иран

САЩ скоро трябва да вдигнат санкциите над Иран съгласно ядрената сделка. Дали обаче не трябва да бъдат наложени нови?

16:50 | 16.01.16 г. 11
<p>
	Президентът на Иран Хасан Рухани <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Иран Хасан Рухани Снимка: архив Ройтерс

САЩ трябва да вдигнат санкциите над Иран. Или пък не – трябва да наложи нови? Краткият отговор на тази дилема е, че администрацията на Обама трябва да направи и двете, коментира The Wall Street Journal.

Санкциите, наложени, за да накарат Иран да се съгласи на преговори за спиране на ядрената му програма, трябва да бъдат вдигнати, когато ядреното споразумение влезе в сила, както е обещано. Това може да се случи още през следващата седмица. Администрацията на Обама внимателно планира отделен пакет от нови санкции в отговор на двата скорошни теста на балистични ракети на Иран, които нарушават резолюции на ООН.

Критици на Иран и ядрената сделка казват, че балистичните тестове са доказателство за провала на споразумението. Прекратяването на производството на балистични ракети от Иран обаче не е във фокуса на споразумението. По-голямата заплаха досега винаги е била ядрената програма на Иран, която все повече се доближаваше до създаването на бомба, докато споразумението не спря процеса.

Това не означава, че балистичните тестове през октомври и ноември не трябва да бъдат взети под внимание. Иран напредва с обсега и насочването на балистичните си ракети и обещава да ускори производството. Най-обезпокоително е сътрудничеството със Северна Корея, която има ядрени оръжия и осигурява Иран с много от собствените си оръжия и му доставя ключови компоненти. Последният доклад на Congressional Research Service определя тяхното сътрудничество като "съществено и значимо". Иран от дълго време отхвърля опитите на Съвета за сигурност на ООН да спре балистичната програма, заявявайки, че тя е жизненоважна за защитата на страната.

Президентът Хасан Рухани се придвижва бързо към прилагане на ядрената сделка. Предвид изключително важните избори през февруари, той отчаяно се стреми към икономическия тласък, очакван след вдигането на санкциите. Съгласно споразумението Иран вече достави натрупания си обогатен уран на Русия. Щом Иран изпълни условията на сделката, като разглобяване на над 13 000 центрофуги, големите сили се съгласиха да му дадат достъп до замразени активи от петролни продажби за 100 млрд. долара и да му позволи отново да прави бизнес със света.

Републиканците от Камарата на представителите, които се противопоставят на ядрената сделка, полагат нови усилия да я спрат, натискайки за приемането на закон, който да ограничи възможността на администрацията да вдигне санкциите над иранските банки. Това обаче би означавало, че САЩ няма да може да изпълни ангажиментите си, а президентът Обама ще наложи вето.

През октомври върховният лидер Аятолах Али Хаменей заяви, че Иран трябва да се оттегли от ядрената сделка, ако бъдат наложени някакви нови санкции. Администрацията обаче ясно показа, че дори след като бъдат вдигнати най-тежките санкции, тя ще изпълнява тези, които възпират Иран от балистични и терористични действия и такива срещу правата на човека. Ядрената сделка вдига санкциите на ООН по балистичните ракети за осем години, но американските санкции върху компании, които продават оръжия на Иран ще останат.

Администрацията заяви пред Конгреса, че предстоят санкции свързани с балистичните ракети, след което задържа хода, вбесявайки много от законодателите. Макар че обяснение за забавянето липсва, моментът е деликатен. А може би има смисъл в изчакването, тъй като Иран е на ръба да приложи ядрената сделка. Освен това ирански представител заяви за Ройтерс миналата седмица, че в момента се водят преговори за евентуалното освобождаване на журналиста на Washington Post Джейсън Резаян и други американци, затворени от Иран. Друго усложнение е и скорошното влошаване на конфликта между Иран с предимно шиитско мнозинство и водената от сунити Саудитска Арабия.

Трябва да бъдат предприети нови санкции по балистичните ракети на Иран. Хората и агенциите, носещи най-голяма отговорност за програмата на Иран, бяха ударени от санкциите преди години. Новите мерки ще добавят 11 нови физически и юридически лица към дългия списък. Това не трябва да ограничава толкова много Иран, че той да се отдалечи от икономическото облекчение, което би спечелил от ядрената сделка. А е и важен и необходим начин да се запази натиска върху Иран, за да спре неприемливите си действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Ами то и автохтонната теория има логика. Не се наемам да съм категоричен, нямам мнение по въпроса. И професора е доста смел в категоричността на заключенията си. Не отричам нищо, просто не съм сигурен. Даже не съм сигурен, че някога ще се разбере истината. Щото има много въпросителни. Например-има египетски надписи, как дошли при фараона някакви типове и той им разрешил да си направят град. Знамето им било конска опашка. Имаше един тип ми разправяше, че династия Тан значело династия Тангра. Пак казвам-не вземам страна, въпроса е за специалистите, а не за любители като мен.ПС: Кога европейските академици ще имат такова отношение към България, каквото има академик Лихачов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 8 години
ъ , може да ти е интересно http://gepard96.blog.bg/history/2011/10/12/profesor-georgi-bakalov-ne-sme-nito-huni-nito-mongolci.833757
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Да...с някаква клизма, щото те смятат, че мидийците са основали империята. Кюрдите се смятат за техни наследници, ама това е щото са на някакви тежки наркотици. Това нашите историци не знам как го смятат, ама първо да си отговорим на въпроса какви са българите, и тогава да видим дали мидийците не са ни братовчеди. А как са разпознали българските войни, не знам, след като ние (с името българи) се появяваме грубо едно хилядолетие след създаването на Персийската империя. Или то военното изкуство за 1000 години не се променя? Нека не забравяме, че ние не сме нито македонци, нито германци, нито англичани и да се придържаме към доказуемите факти. Щото те тия три нации май най-много обичат да си пишат историята както им е удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 8 години
През 1971-ва година по време на честванията на 2500-годишнината от създаването на Персийската империя, специално е била поканена българска делегация, като иранците са смятали, че българите са участвали в създаването на Персийската империя. В тази делегация е имало български историци, които са посочили на някои от фризовете в Персеполис фигури, които според тях са били на български воини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
тя Персийската империя...кога е била империя май за доста малко е била мюсюлманска. Но бъркаш много що за хора са. И за политиката им бъркаш. Да-това е държава, която не се свени да покаже среден пръст на света, ако това е в неин интерес и има население, което подкрепя тая политика. Същото това население, от което 1/3 от младите им отиват в университети, същата тая държава, която харчи 20% от бюджета си за образование, при това без(за разлика от арабеските) да спира жените да учат. Същата тая държава, която може сама да си разработи ядрена бомба.По същество Иран се има за регионална сила(и е такава). И се държи като такава. Не виждам да ревеш, когато Германия се меси в нашите дела(иначе що имаме бежанци?), не те виждам да ревеш и когато САЩ се месят където им падне по света. Щото Иран са доста по-умерени от тия две държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
bgMan
преди 8 години
Специално в политическо-интелектуален план не са мръднали много от времето на персийската империя. Считат за свое свещено право да управляват целият мюсюлмански свят и да му налагат волята си, дори ако е необходимо със сила. Предявяват претенции за доста територии, които сега не са техни и по хилядолетна традиция не обичат да се съобразяват с абсолютно никого. Само *** би позволил на подобни неандерталци да имат ядрено оръжие и балистични ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
kalendar
преди 8 години
Баце...кога персийците са владели половината свят е нямало такова нещо като Европа. Айде да им отдадем заслуженото, щото това не са арабеските от СА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
ше наложат санкции само на Еврогейците на останалото свят ше им пръднат под фуя вече кой ше ги слуша тея нещастници с техните санкции .... да наложат санкции на майките си да не праат повече такива к.енефи да ходят по земята .... мама им *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 13
bgMan
преди 8 години
И тази сделка е една от най-големите глупости на демократите в САЩ.Иранците продължават да мразят не малък брой други страни и си имат собствени виждания за света, включително и за ислямските страни. Подобни индивиди щом се почувстват силни и почват веднага да налагат вижданията си насилствено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Санкциите изтеглят напред и задълбочават икономическите кризи и, погледнати глобално, имат разрушителната мощ на регионални войни...с негативно отражение И върху налагащия ги. "Ядрената сделка вдига санкциите на ООН по балистичните ракети за осем години, но американските санкции върху компании, които продават оръжия на Иран ще останат." И, понеже природата празно не знае, на този пазар, ще продават други-Русия, същата северна Корея, Китай и т.н. на печелившите-ЧЕСТИТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още