IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Русия се договориха как да се координират в небето над Сирия

Споразумението ще бъде подписано скоро, съобщават от Москва

13:28 | 17.10.15 г. 5
САЩ и Русия се договориха как да се координират в небето над Сирия

САЩ и Русия са постигнали споразумение за координиране на военновъздушните им операции в Сирия на фона на опасенията за евентуален сблъсък между военни самолети, съобщава Wall Street Journal.

Двете армии ще подпишат специален документ за безопасност в небето над Сирия много скоро, съобщават от руската армия в специално изявление. Договорени са всички технически въпроси, допълва се в съобщението.

Американският Пентагон и руските военни сили проведоха няколко кръга дискусии за това как техните бойни самолети да се избягват взаимно в сирийското въздушно пространство. Тази седмица Русия разкри, че руски изтребител се е приближил до един от американските военни самолети.

Президентът на САЩ Барак Обама обаче посочи, че по-големите проблеми остават неразрешени. Той обаче изрази надежда, че ще се постигне напредък в разговорите.

Русия започна операцията си в Сирия на 30-ти септември, а по-късно започна и обстрел с крилати ракети от Каспийско море.

Западните сили обвиняват Москва, че бомбардира опозицията на сирийския президент Башар Асад, а не цели на “Ислямска държава”, тъй като под прикритието на руски военни самолети сирийските правителствени сили предприеха офанзива срещу умерените бунтовници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Bones57
преди 8 години
Находището Южен Парс, което се поделя между Иран и Катар, не е просто голямо находище. То е най-голямото находище в света на природен газ, чийто обем е 6 пъти по-голям от второто по големина находище на планетата Уренгой (Русия).То е и в основата на напрежението, което се получи между сунити и шиити през последните години. Разбира се, в момента Иран е истински трън в очите на американците страната е на второ място в света по доказани ресурси на природен газ, с изчислени 33,5 трилион куб. метра. Планираните газопроводи между Пакистан и Иран означава, че Иран ще може да изнася газ към Китай директно, а катарският дял, поради малката площ на страната, е с ограничена мобилност. Сирия се оказва и нещо като коридор за Иран към Средиземноморието, а оттам пътят към Европа и Северна Африка е отворен. Сирия всъщност е възлов елемент в този план, който разбира се не устройва Катар, нито пък Турция, която се натиска за плана Набуко, според който тръбопроводите да минават през турска територия. Не случайно спонсорите на сирийската революция са именно Турция, Катар и Саудитска Арабия, които открито признават това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
honaniga
преди 8 години
Да, така е. Сега двете велики сили пак ще си стиснат ръцете когато имат общ враг. Те си гонят техните си цели. Няма да разрешат някой да им се меси в тяхното статуковото. Другите да му мислят. Е получават се някога леки промени (източна Европа,Крим). Но това е част от играта.. Сега си тренират армиите с реални военни действия. И това е част от играта. Китайцит се опитват да нарушат тази хегемония и за това те трябва да са нащрек. Не че симпатизирам на този начин на управление на света, но това е реалността.Каква е ролята на нашата държава в тази игра и в частност нашата армия. Да пазим складове , раздаваме храна и поддържаме общественият ред по летищата.. Те така са ни дали приоритета да участваме в миротворчески операции. Всички български ханове щяха да берат голям срам ако знаеха сегашното ни дередже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
крас
преди 8 години
"Западните сили обвиняват Москва, че бомбардира опозицията на сирийския президент Башар Асад, а не цели на Ислямска държава, тъй като под прикритието на руски военни самолети сирийските правителствени сили предприеха офанзива срещу УМЕРЕНИТЕ БУНТОВНИЦИ"ТЕЗИ ЗАПАДНИ *** ИМАТ ЛИ В ДЪРЖАВИТЕ СИ ТАКИВА "УМЕРЕНИ БУНТОВНИЦИ" КОИТО СЕ СРАЖАВАТ С ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ СИЛИ, КОИТО КОЛЯТ И БЕСЯТ?!Нямат, но скоро ще ги имат!!КАНИБАЛИТЕ ОТ СИРИЯ ВЕЧЕ ПЪТУВАТ КАТО МИГРАНТИ ЗА СКАПАНАТА И РАЗПАДНАЛА СЕ ЕВРОПА. САЩ И РУСИЯ съдействат този процесда се ускори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още