IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кои факти ще влияят на пазарите днес?

VW може да изчезне, смята бивш негов шеф, а Ryanair понижава значително средните цени на билетите си

09:40 | 05.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С помощта на специализираното издание Finanzen.net отново обобщаваме накратко фактите, които ще оказват вероятно най-сериозно влияние на пазарите днес:

1. Борсите в Азия са зелени

Фондовите пазари в Азия стартират новата седмица с ръстове. Повишения има преди всичко в Токио и Хонконг, а в континентален Китай борсите отново са затворени заради празник.

2.Google започва преструктурирането си в холдинга Alphabet

Google в досегашния си вид престава да съществува. Още в петък започна преструктурирането в Alphabet. Досегашните акционери в Google след края на сесията в петък станаха автоматично акционери в новия концерн, обяви компанията.

3. Еврото почти не се движи

Единната обща европейска валута почти не се движи в ранната сесия и остава значително под границата от 1,12 долара за евро. Изненадващо слабите данни за американския трудов пазар в петък, които правят повишаването на основната лихва през тази година все по-малко вероятно, тласна временно валутата над 1,13 долара.

4. Potash се отказва от придобиването на K+S

Канадският торов концерн Potash се отказва от плановете за придобиване на K+S. Potash възнамеряваше да придобие германския си конкурент и в края на май предложи цена от 41 евро за акция, което оценяваше K+на около 7,9 млрд. евро.

5. ThyssenKrupp обяви нова програма за икономии

Изпълнителният директор на подразделението за стоманодобив на ThyssenKrupp Андреас Гос обяви нова програма за икономии в дивизията. „През следващите години ще внимаваме много за разходите си. Очаквам допълнителни спестявания на поне 100 млн. евро на година“.

6. Подалият оставка шеф на Надзора на VW счита, че компанията може да изчезне 

Подалият оставка председател на Надзорния съвет на VW Ханс Дитер Пьотч счита, че заради скандала с манипулираните данни на вредните емисии компанията е застрашена дори от изчезване. По време на събитие във Волфсбург той е заявил, че „концернът е в криза, която може да доведе до изчезването му“.

7. Ryanair понижава средните цени за билетите до 25 евро

Най-големият европейски бюджетен превозвач Ryanair възнамерява да продължи да намалява цените на билетите за полети – от средна цена в размер на 45 евро до около 25 евро. „Ниската цена на петрола ще ни помогне и през следващата година. Ние планираме да предадем тази икономия от разходите на нашите клиенти“, заяви директорът на компанията Майкъл О'Лиъри. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още