IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция е започнала разследване срещу режима на Асад в Сирия

Държавите от Г-7 и Персийския залив са отпуснали 1,6 млрд. евро за бежанците от Сирия

15:28 | 30.09.15 г. 5
<p>
	Над 240 хил. души са убити в сирийския конфликт. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Над 240 хил. души са убити в сирийския конфликт. Снимка: архив, Ройтерс

Франция е започнала разследване на режима на сирийския президент Башар Асад за предполагаеми престъпления срещу човечеството, съобщава АФП, като се позовава на съдебни източници, пожелали анонимност.

На 15 септември парижки прокурори са открили предварително производство по обвинения за престъпления, извършени в периода 2011-2013 г., допълват източниците на информационната агенция.

Разследването на Франция се базира основно на доказателства на бивш сирийски военен фотограф с псевдоним „Цезар“. Той е напуснал страната през 2013 г., като е взел със себе си над 55 хил. фотографии.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс коментира, че страната му е длъжна да предприеме действия.

Едва ли Асад би се появил някога във френски съд, но разследването вероятно ще засили допълнително натиска върху сирийския лидер, който и без това попадна в центъра на дипломатическото внимание на Русия, Иран и Запада. За повече от четири години конфликтът е отнел над 240 хил. живота, а западните дипломати обвиняват правителството на страната, че е убило повече хора, отколкото радикалната организация „Ислямска държава“.

Конфликтът в Сирия беше основната тема на заседанието на ООН, на което президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин стигнаха до тежък сблъсък по въпроса как може да се реши проблемът със сирийската гражданска война.

Вчера Обама коментира, че премахването на Асад е важна стъпка за победата над джихадистите от „Ислямска държава“, които се възползваха от хаоса в Сирия и завзеха обширни територии от страната и от съседен Ирак.

Бруталният конфликт предизвика и тежка миграционна криза, като принуди милиони да напуснат домовете си и да търсят спасение другаде, включително и в Европа.

Фотографиите на „Цезар“ показват хора с извадени очи, ранени хора, хора, буквално измършавели от глад, както и стотици трупове, лежащи в барака, заобиколена от найлони, използвани за погребения.

Снимките се ползват и от международните органи на ООН като част от разследване на режима на Башар Асад и ролята му в „масовото насилие“ в Сирия, отбелязва информационната агенция.

Сирийското правителство определи разследванията като политически.

Междувременно стана ясно, че държавите от Г-7 и Персийския залив са отпуснали 1,6 млрд. евро за агенциите на ООН, като средствата ще отидат в помощ на сирийските бежанци. Инициативата е на Германия, като страната ще отпусне 100 млн. евро.

По-голямата част от средстват са предназначени за държавите, които са най-засегнати от миграционната вълна заради сирийския конфликт – Турция, Ливан и Йордания.

Трите страни приеха няколко милиона души от Сирия. Заради тежките условия в лагерите обаче хиляди хора ги напускат и тръгват към Европа в търсене на нов живот.

Отделно от тази сума Япония обяви, че ще осигури 1,4 млрд. евро в помощ на сирийците и иракчаните, засегнати от конфликта, както и за установяване на мир в Близкия изток. Премиерът Шиндзо Абе обаче отклони всякакви въпроси за това дали Япония, която е одобрила само 11 от подадени близо 5 хил. молби за убежище през миналата година, би приела бежанци от Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Пак по стария тертип ала Саддам Хюсеин със скритите оръжия дет тъй и не ги намериха , Кадафи пак геноцид ...сега същото ...Мамицата им и гадове , няма да оставят държава неизтърбушена да *** и *** му !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
И да разследват и да не разследват руснаците пускат бомбите вече. То най-накрая ше излезне, че мастиите са Франция и Англия, а не САЩа (не че не са виновни и те) но само обират парсата накрая, но кой ръчка вътре в жаравата май започва да се вижда ...... нищо ше им пратим още *** :))Ше им тряя време на Франс да изфабрикуват с Фотошопа тва онова .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Не французите, а американското протеже Оланд!Но зад такива свинщини винаги се крият зад гърба на народите си, измекярите жалки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
power grid
преди 8 години
Французите нещо не са наред у главата...А кога ще почнат разследване за бомбардировките в Либия за войната в Ирак в Афганистан за свалянето на президента на Украйна?Куга куги куги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
power grid
преди 8 години
Французите нещо не са наред у главата...А кога ще почнат разследване за бомбардировките в Либия за войната в Ирак в Афганистан за свалянето на президента на Украйна?Куга куги куги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още