IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните отстъпиха до 6-годишно дъно през юни

Спадът в индекса на FAO се дължи основно на понижение при захарта и млечните продукти

18:00 | 09.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Световните цени на храните отстъпиха до 6-годишно дъно през юни

Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) отчете спад на цените на хранителните стоки с 0,9 на сто през юни, предава руският портал "Вести".

Индексът на FAO отстъпи до 165,1 пункта. По този начин бе отчетен спад от 21% в сравнение със същия период на миналата година, като равнището е най-ниското от септември 2009 г. насам.

"Спадът в индекса се дължи основно на понижението на цените на захарта с 6,6% и на млечните продукти с 4,1%", се посочва в съобщението на организацията.

В същото време ръстът на глобалното търсене на храни за животни, особено в Бразилия, Китай и САЩ, доведе до поскъпване на фуражното зърно, включително царевицата. Цените на месото останаха са стабилни.

Индексът на цените на зърнените култури през юни отчете ниво от 163,2 пункта, което е спад с 1,5% спрямо стойността от май. Това е първото увеличение от декември 2014 г. В сравнение с юни 2014 г. цените са намалели със 17%.

Неблагоприятните метеорологични условия в някои региони доведоха до повишаване на цените. Ръстът обаче е ограничен от някои фактори като големия резерв на някои хранителни стоки и благоприятните прогнози за производството.

Индексът на FAO за цените на млечните продукти през юни достигна 160,5 пункта, което е отстъпление с 4,1% от нивото през май. Най-значителни са пониженията при маслото и сиренето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още