IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Десетки убити при атентат в тунизийския град Сус

27 са засега жертвите, сред тях вероятно има и европейци

17:08 | 26.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Десетки убити при атентат в тунизийския град Сус

Трети атентат за днес - след тези в Лион и Кувейт пострада и туристическият град Сус в Тунис. Най-малко 27души бяха убити при нападение в тунизийския град Сус, предаде AFP, като се позова на тунизийското министерство на вътрешните работи.

Нападението е срещу два хотела. Операцията по неутрализирането на нападателите продължава, каза пред местно радио говорителят на министерството Мохамед Али Аруи.

По-рано държавната телевизия твърдеше, че нападението било на плаж пред хотелите. 

Според тунизийски медии един от атакуваните хотели е "Империал Мархаба". Сред убитите е най-малко един от нападателите, допълва Ройтерс, като се позовава на вътрешното министерство. До трупа имало автомат Калашников.

Това е най-кървавото нападение в Тунис за последните 10 години. Предишният рекордьор в тази печална статистика беше атаката в музея Бардо в столицата, при която загинаха 21 туристи и един тунизийски полицай. Тя беше извършена на 18 март. Тогава отговорност за атаката пое радикална групировка, врекла се във вярност на Ислямска държава. 

След събитията британският премиер Дейвид Камерън обяви, че по-късно днес ще има среща на Комисията за извънредните ситуации (COBRA), на която ще бъдат обсъдени нападенията във Франция и Тунис, предаде Ройтерс.

Камерън изрази солидарност с френския народ след нападението срещу завод за промишлени газове и каза, че се надява по-късно да разговаря с туниското правителство.

Това е заплаха, която засяга всички нас. Събитията, случили се в Тунис и Франция, могат да станат навсякъде", каза той пред журналисти.

"Трябва да се справим с тази жлъчна радикална реторика, която замъглява толкова много млади умове и да се борим с всички налични средства", каза британският премиер.

"Съюзниците от НАТО са солидарни с Франция в борбата с тероризма", каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС. 

Сус е един от най-популярните курорти в Тунис, в който почиват и европейци, отбелязват Ройтерс и AFP. Градът се намира на източните брегове на Тунис и на 140 км южно от столицата. Туризмът е важен дял от икономиката на града с около 200 000 жители, не на последно място заради интереса към едни от най-добрите примери на брегови фортификационни съоръжения, издигани от араби.  

Редица български туристически компании също предлагат екскурзии до града, но традиционно пътуванията започват в края на август и продължават до средата на октомври.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още