IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия представи план за привличане на инвестиции за 64 млрд. долара

Световният икономически форум нарежда страната едва на 120-о от 144 държави по отношение на цялостното качество на инфраструктурата

09:10 | 10.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Планът би могъл да помогне за възстановяване на растежа на свиващата се бразилска икономика и за повишаване на популярността на Русеф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Планът би могъл да помогне за възстановяване на растежа на свиващата се бразилска икономика и за повишаване на популярността на Русеф. Снимка: Ройтерс

С помощта на милиарден инвестиционен пакет в областта на инфраструктурата бразилското правителство се изправя срещу икономическата криза. Президентът на страната Дилма Русеф представи във вторник амбициозен "План за концесии", който трябва да привлече инвестиции в размер на 64 млрд. долара (56,6 млрд. евро), предаде Ройтерс.

Само до 2018 г. се предвижда в страната да влязат инвестиции в изграждането на улици, пристанища, пристанищни връзки и летища на стойност 22,25 млрд. долара (19,7 млрд. евро). Обществените търгове ще започнат през текущата година и ще позволят на правителството да събере 22,25 млрд. долара до 2018 г., когато изтича мандатът на президента Дилма Русеф, посочи финансовият министър Жоаким Леви. 

Главната цел е привличане на чуждестранни инвестиции и насърчаване на икономическия растеж. За 2015 г. Бразилия очаква спад на икономическия ръст от 1,2 на сто и инфлация от над 8 на сто. Планът има за цел да коригира недостатъците на предишните концесии, които предизвикваха оскъден интерес поради прекомерната държавна намеса. 

Нужда от наваксване в седмата по големина икономика на света има преди всичко в областта на жп инфраструктурата. В рамките на бразилско-китайско сътрудничество се очаква да бъде създадена и т.нар. Трансокеанска железница, която трябва да свърже Западна Бразилия с перуанското тихоокеанско пристанище Писко и да отвори нов маршрут за износ на бразилски селскостопански стоки към Китай и други азиатски страни чрез излаз до Перу. Министърът на планирането Нелсон Барбоса подчерта, че правителството оценява тази жп линия като стратегическа. Той заяви, че очаква частният сектор да покаже интерес към тези инфраструктурни планове, тъй като страната има нужда от тях и те ще повишат производителността. 

"Ако има търсене, ще има инвестиции", подчерта министърът. Правителството се надява да привлече частни капитали за инфраструктурни дейности, чрез които да компенсира силните съкращения на държавните разходи, обявени по-рано тази година.

Русеф предлага на инвеститорите този път по-добри условия, въпреки че финансирането при ниски лихви от Банката за развитие BNDES бе намалено в разгара на бразилската финансова криза. От участниците в търга ще се очаква частично финансиране на проектите с частно финансиране, набрано чрез инфраструктурни облигации.

Русеф заяви, че новият кръг от концесиите ще разшири партньорството на правителството с частните фирми и ще засили доверието в икономиката, която сега е на ръба на рецесия, за която се очаква да бъде най-лошата от 25 години насам.

Планът за инфраструктурата би могъл да помогне за възстановяване на растежа на свиващата се бразилска икономика и за повишаване на популярността на Русеф, която пострада заради високата инфлация, растящата безработица и корупционния скандал в държавната петролна компания Petrobras, коментира Ройтерс.

Световният икономически форум нарежда Бразилия едва на 120-о от 144 страни по отношение на цялостното качество на инфраструктурата, като пътищата и въздушният транспорт са оценени особено слабо. Този недостатък отдавна се разглежда като основна пречка за развитието на производителността и ефективността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още