IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total отрече за подписано споразумение в Куба

Засега френската компания няма да проучва крайбрежни залежи на петрол в страната

17:05 | 12.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Total отрече за подписано споразумение в Куба

Френската петролна компания Total  отрече появилата се по-рано информация, че е подписвала споразумение за проучване на крайбрежни залежи на петрол в Куба при посещението на френския президент Франсоа Оланд в страната, предаде Ройтрес.

Припомняме, че държавната кубинска телевизия съобщи, че френската компания е подписала договорка за проучване на петролни залежи с кубинската държавна компания CubaPetroleo - Cupet, без да дава повече подробности.

Total не е подписвала споразумение за офшорна проучвателна дейност с Куба, посочи говорител на компанията.

Източник, запознат с въпроса, посочи пред Ройтерс, че подразделението на френския концерн за маркетинг и услуги, което се занимава с разпространението на петролните продукти, е подписало удължаване на съществуващо писмо за намерение за съвместна  компания за битум.

Total не развива проучвателна дейност в Куба, а през 2014 г. е имала само ограничена маркетингова дейност за продажба на специализирани продукти според годишния доклад на компанията.

Няколко чуждестранни фирми са проучвали дълбоките води на Куба през годините, но не са намерили петрол. В началото на 90-те Total направи два кладенеца край бреговете, но те се оказаха сухи и компанията напусна страната през 1995 година.

През миналата седмица Куба разкри нови данни, които според нея потвърждават, че има милиарди барели петрол под нейните водите в Мексиканския залив.  

По-рано днес стана ясно, че англо-холандската петролна компания Royal Dutch Shell е получила разрешение от американското правителство да стартира програмата си за проучване и добив на нефт и газ в Арктическия океан, което се счита за голям успех за цялата газова и петролна индустрия. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още