IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай, Русия и Саудитска Арабия продължават да се снаряжават усилено

Според Sipri глобалните общи разходи спадат през 2014 г. спрямо 2013 г. с 0,4 на сто до 1,776 трлн. долара

10:45 | 13.04.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Китай, Русия и Саудитска Арабия продължават да се снаряжават усилено

Предвид кризисните огнища в Източна Европа, Близкия Изток и Африка военните разходи в обширни части на света се увеличават. В САЩ и Западна Европа обаче военните бюджети се свиват, показват данни от публикувания в понеделник доклад на базирания в Стокхолм Институт за изследване на мира Sipri. Според тях глобалните общи разходи остават почти непроменени през 2014 спрямо предходната година, като е отчетен минимален спад от 0,4 на сто до 1,776 трлн. долара.  

САЩ намаляват военните си разходи като част от мерките за съкращаване на бюджетния дефицит с 6,5 на сто. Трите нации с най-високи разходи за отбрана след САЩ – Китай, Русия и Саудитска Арабия, масивно увеличават вложенията си в този сектор. Лидер по ръст е ръководството в Рияд, като увеличава военните разходи със 17%. Китайските разходи скачат с 9,7% до около 216 млрд. долара.

Украинският конфликт накара много страни от Централна Европа, балтийските и северните държави да преразгледат политиката си в областта на отбраната. „Кризата в Украйна промени сериозно обстановката в областта на сигурността в Европа, но досега това отражението върху военните разходи се проявяваше най-вече в граничещите с Русия страни", обясни в съобщение програмният директор на Sipri Сам Перло-Фрийман.

Но петте нации с традиционно най-високи разходи за военни цели – Франция, Великобритания, Германия, Италия и Испания, са предвидили и през текущата година нови съкращения на тези разходи в по-малък обем.

Правителството в Киев от своя страна увеличава военните си разходи през 2014 г. с 23% до 4 млрд. долара и през текущата година иска да похарчи двойно повече пари за същата цел. Полша е увеличила бюджета си за отбрана с 13 процента през 2014 година. Варшава планира увеличаване с 38 процента тази година и ще надхвърли целта от 2 процента от БВП, фиксиран от НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 9 години
Няма заявени а непродадени американски ДЦК. Голяма част от резерва на Русия също е в такива хартийки. Така че господин nobel леко се е пообъркал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 9 години
зависи от мащаба на войната, има едно нещо наречено военно положение :) Тогава парите нямат значение, а други неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още